Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 

Ekonomi

 

Ameliyata gerek kalmasın

Hükümetten isteklerini aspirine benzeten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, aspirin tedavisi uygulanmazsa daha ağır ameliyatların gerekeceğini söyledi.

Gülle, başta Ak-Al Tekstil’in Yalova’da bulunan fabrikasının üretimini durdurması olmak üzere sektörde yaşanan sıkıntılara ilişkin Ak-Al’ın Türkiye’nin köklü kilometre taşı firmalarından biri olduğunu vurgulayarak, sektörün buna benzer olayları yaşayacağını söyledi. Son dönemlerde yaşanan sıkıntılar ve alınan kararların zaten bozuk olan tekstil ihracatçısının psikolojisini derinden yaraladığını ifade eden Gülle, ‘’Bir otomobil fabrikası için seferber olan kesimlerin öncelikle bizim fabrikalarımıza, yatırımlarımıza sahip çıkması gerekir. Evet yabancı yatırımın, sermayenin gelmesi çok önemli. Ama içerdeki öz sermayenin de yaşaması, ayakta durması gerekir’’ diye konuştu.

“Sektör panik atak yaşıyor’’

İsmail Gülle, taleplerini geçen yıl ‘’manifesto’’ şeklinde hükümete ilettiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: ‘’Üretim ve istihdam üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi, enerji konusunda indirim istemiştik. Beklentimiz sadece bu iki konu üzerineydi. Bunlar son derece masumane isteklerdi. Bizim isteklerimiz aspirindi. Eğer aspirin tedavisi uygulanmazsa yarın çok daha ağır ameliyatlar gerekecek. Bugün yöneticilerimizin, hükümetimizin bu aspirini esirgememesini istiyoruz.’’

Gülle, fabrikaların kapanmasının toplumda çok ciddi izler bıraktığına ve çalışanların işsiz kaldığına değinerek, ‘’Hayati tehlikeye girmemiş olan fabrikalara, üretim birimlerine sahip çıkılması ve çalışanların mağdur edilmemesi gerekiyor’’ dedi. Sektörde çok ani refleksler ve kararlar verilebileceğine dikkat çeken Gülle, ‘’Sektör adeta şu anda panik atak yaşıyor. Çok ani kararlar verilebileceğinden bunun yanlış ya da doğru olduğu daha sonra ortaya çıkacaktır’’ diye konuştu. (aa)

Kriz, kalite başvurularında da başladı

Düşük döviz kuru, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve Çin baskısı nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan tekstil sektöründeki kriz, kalite başvurularına da yansıdı. KOSGEB’in Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘’Hazır Giyim Sektöründe Mesleki Eğitim Projesi’’ kapsamında 15 Mart 2003 tarihinde hizmete açılan ‘’Adana Tekstil Kalite Kontrol Laboratuvarı’’na yapılan aylık ‘’Kalite Analizi’’ başvuru sayısının, 250’lerden 30-40’lara düştüğü bildirildi. (aa)

25.01.2006


 

Evlerdeki kümes hayvanları sayılıyor

Kayseri’de büyük çiftlikler dışında evlerde beslenen kümes hayvanlarının ve güvercinlerin sayımına başlandı.

Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, ilçelerde kurulan ekiplerin, evlerde beslenen tavuk, ördek, hindi, kaz, güvercin, bıldırcın ve devekuşu gibi kanatlıların gerçek sayılarının tespiti için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Akay, ‘’Bu çalışma kesinlikle tespit edilen kanatlıların itlaf edilmesi için değildir. Yumurta ve piliç üretimi yapan çiftliklerin kayıtları, beslenen kanatlı sayısı zaten elimizde var. Biz kırsal alanda vatandaşın ne kadar sayıda kanatlı beslediğini tespit etmek için sayıma başladık. Olası bir salgın halinde ne gibi tedbirler alınacak, nerede ne kadar sayıda kanatlı hayvan var, bunun tespiti için çalışma yapıyoruz’’ dedi.

İtlâf edilecek tavuklara 1 YTL ödenecek

Adnan Akay, ekonomik ömrünü doldurmuş tavukların itlaf edilmesi için çalışmalara dün başladıklarını da belirterek ‘’ 60 haftayı geçmiş, yumurta verimi düşmüş tavuklar, 1 YTL karşılığında itlaf edilecek. Bu konudaki karar dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Üreticiler (çıkma) olarak adlandırılan ve yumurta verimi düşen tavuklarını karbondioksit gazıyla itlaf edip, her tavuk için 1 YTL alacak’’ diye konuştu. (aa)

25.01.2006


 

Sevkiyat durdu, nakliyeciler sıkıntılı

Biriken alacaklar sebebiyle Irak’a akaryakıt sevkiyatının durdurulması nakliyecileri sıkıntıya uğrattı.

Sıkıntılı günler yaşamaya başlayan nakliyeciler, sevkiyatın en kısa sürede başlatılmasını istiyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüksekgönül, Irak’a akaryakıt sevkiyatının uzun süreden beri sorun olduğunu kaydetti. Günde 2-3 bin tankerin geçiş yapması gerektiği Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan problemler sebebiyle bir tankerin 10 gün yerine Hatay’dan Irak’a gidiş gelişinin 35 güne kadar çıktığını belirten Yüksekgönül, şunları söyledi: ‘’Alacaklar nedeniyle sevkiyatın durdurulması, zaten zor şartlarda ayakta kalma mücadelesi veren nakliyecileri derinden etkiledi. Daha önce ABD’lilerin ilgilendiği akaryakıt ithalatıyla, son dönemde Irak Petrol Bakanlığı’na bağlı SOMO adlı kuruluş ilgilenmeye başlamıştı. Sorunların biraz da bu kuruluşun tecrübe eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ancak görüşmelerin olumlu yönde gittiğine dair haberler alıyoruz. Irak’taki akaryakıt sıkıntısının da arttığını öğrendik. Ay sonuna kadar sorunun tamamen giderileceğini düşünüyoruz.’’ (aa)

25.01.2006


 

Alternatif enerji kaynaklarına yönelmeliyiz

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, özellikle sanayileşen ülkelerin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Peri, Türkiye’nin hızlı nüfus artışı ve sanayileşmeye paralel olarak enerji ihtiyacının sürekli arttığına dikkat çekerek, ‘’Giderek büyüyen ekonomisi ve gelişen sanayisi ile Türkiye’nin, çok kısa bir süre sonra, şayet mevcut kaynakları alternatif enerji kaynaklarıyla desteklenmezse bir enerji krizi içine girmesi kaçınılmaz görülüyor’’ dedi.

Son yıllarda, bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de doğalgaz tüketiminin önemli ölçüde artış gösterdiğine işaret eden Peri, şöyle konuştu: ‘’Doğalgaz sonlu bir enerji türüdür ve fosil yakıtlar içerisinde yer alır. Ayrıca, Türkiye, kullandığı doğalgazın tamamını yurtdışından ithal ediyor. Bu durum, ülke ekonomisine büyük zarar vermekte ve kendi öz kaynaklarımızın ikinci plana atılmasına neden olmaktadır.’’ Peri, enerji ihtiyacının karşılanmasında, yatırımlara hız verilmesinin gerekli olduğuna da işaret etti. (aa)

25.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın
<% Public Function VeriAl(strGelen) Set objVeriAl = Server.CreateObject("Microsoft.XMLHTTP" ) objVeriAl.Open "GET" , strGelen, FALSE objVeriAl.sEnd VeriAl = objVeriAl.Responsetext SET objVeriAl = Nothing End Function strAdres = "http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html" strVeri = VeriAL(strAdres) iDolar=InStr(strVeri,"USD" ) strDolarAlis=Mid(strVeri,iDolar+39,10) strDolarSatis=Mid(strVeri,iDolar+52,10) iEuro=InStr(strVeri,"EUR" ) strEuroAlis=Mid(strVeri,iEuro+39,11) 'alis strEuroSatis=Mid(strVeri,iEuro+52,11) 'satis %>
   Para Piyasaları
 Alış Satış
Dolar 1.34530 1.35505
Euro 1.61275 1.62484
<%=strdolarsatis%> <%=streurosatis%>

Bütün haberler

Risale-i Nur’da Avrupa perspektifi yazı dizisi için tıklayın
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004