Zeytinyağında yüzde 30’lara varan rekor düzeydeki fiyat artışı, sahtecilerin de piyasaya girmelerine neden oldu.
Sektör temsilcileri, tağşişli yani farklı yağlarla karıştırılmış ürünlerin oranında artış yaşandığını belirterek, tüketicileri bu dönem alınan ucuz yağlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Zeytinyağı sektörünün önemli aktörlerinden Küçükbay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, hem zeytinyağında yaşanan fiyat artışıyla ilgili hem de tağşişle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fiyat artışıyla birlikte tüketiciye ikazda bulunan Küçükbay, zeytinyağı ambalajında hassas olunması gerektiğini söyledi.
ZEYTİNYAĞI YERİNE PAMUK YAĞI YİYOR OLABİLİRSİNİZ
“Zeytinyağı yerine pamuk yağı yiyor olabilirsiniz.” uyarısında bulunan Küçükbay, şu ifadeleri kullandı: “Güvenilir, kendini kanıtlamış firmalara itibar ederek hareket edilmeli. Tüketiciler ucuz diye aldıkları zeytinyağında yanılabilirler. Aman dikkat, çünkü ucuz olan bitkisel yağlarla zeytinyağı ambalajında pamuk yağı satıldığını biliyoruz. Marka ve güvenilirlik raflarda çok önemli. Tağşiş had safhada. Bu hususta biz firma olarak raflardan çeşitli numuneler alıp kendi laboratuvarlarımızda hassas kontrollerden geçiriyoruz. Büyük farkları görüp, tarım il müdürlüklerine ihbarda bulunuyoruz. Bu bizim tüketiciyi korumak adına başvurduğumuz bir çözüm yolu. Bu nedenle denetimlerin ciddiyetle sıklaştırılması halkın parasının karşılığını alması açısından önemli.”
ARACI STOK YAPIYOR
Zeytinyağı fiyatlarının umulmadık noktalara geldiğini dile getiren Küçükbay, alım gücünün yarı yarıya düştüğünü belirtti. Küçükbay, fiyat artışının ise aracıdan kaynaklandığını ileri sürerek, şu bilgileri paylaştı: “Müstahsil aracıya satıyor, aracıda bize. Ancak aracı şu anda ürünü satmıyor, elinde tutuyor. Bu da fiyat artışına yol açıyor. Tabii fiyat sınırsız değil, doyum noktasında duracak. Talep azalınca cezasını yine müstahsil çekecek. Makul karla çalışmak gerek. Bu beklentimiz müstahsili ve tüketiciyi koruyan bir beklenti.”
İSPANYA’DAN ZEYTİNYAĞI İTHAL ETMEK ZORUNDA KALDIK
Orkide ve Ekiz markalarıyla iç piyasanın yanı sıra ihracat da yaptıklarını aktaran Küçükbay, bu sezon ihracat müşterisini kaybetmemek adına yurt dışında fason üretim yaptırdıklarını kaydetti. Küçükbay, “Tunus ve İspanya’dan ithalat yapmak zorunda kaldık. İthalatta yüzde 31,2’lik vergi ödenmesine rağmen fiyat, iç piyasada aracıdan aldığımızdan ucuza geldi. İthalatı sürdürebiliriz. Dahilde İşleme Rejimi’ne müsaade edilmeli diye düşünüyorum.” dedi.