Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, eski belediye binasının yıkımının, yuvadan uçacakları güne kadar ertelenmesine neden olan yaklaşık 20 günlük 3 leylek yavrusuna, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı tarafından halka takıldı.
İtfaiye aracının merdiveniyle yuvaya ulaşan Sıkı, önce leylekleri bir kutu içine alarak aşağıya indirdi. Burada kanat, gaga ve bacak ölçülerini alan, gen araştırması için ikişer tüy koparan Sıkı, yavruların ayaklarına birer halka taktı. Halkalama sırasında anne leyleğin gökyüzündeki telaşlı kanat çırpışı dikkati çekti.
Halkalamanın ardından leylekler yerlerine bırakıldı. Anne leylek ise zaman geçirmeden yuvaya gelip yavrularını kontrol etti.
Prof. Dr. Sıkı, leyleklerin Türk kültür ve sosyal yaşantısına girmiş, çiftçi dostu hayvanlar olduğunu söyledi.
Sındırgı Belediyesinin 50 yıllık eski binasının yıkılıp yerine yenisinin yapılacağını belirten Sıkı, bunun önemli bir yatırım olduğunu, ilçenin buna ihtiyaç duyduğunu anlattı. Buna karşın yıkılacak eski binanın çatısında bulunan leyleklerin hayatının daha önemli olduğunu dile getiren Sıkı, şöyle konuştu:
"Yeni bina yatırımı 3 milyon lirayı bulacak ancak yavrular nedeniyle bu yatırım biraz ertelendi. Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'a duyarlılık gösterdiği ve yıkımı leylekler uçana kadar durdurduğu için, Kaymakam Ercan Ateş'e de gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederim. 20 günlük leylekler burada uçacağı günü bekleyecek. Leylekler günden güne azalıyor. Sındırgı'da bile 25 yılda yuva sayısı 13'ten bire düştü. Günümüzde yavru leyleklerin en büyük düşmanı elektrik telleri ile saman balya ipleridir. Her 100 leylekten 6'sı balya ipi nedeniyle ölüyor. İp bacağına dolanıp kangren yapıyor, bazen de kanatlarına dolanıyor. Elektrik telleri de genellikle yavru kayıplarına neden oluyor. Çiftçilerin, dostları olan leyleklerin yaşaması için balya iplerini gelişigüzel çevreye atmamalarını istiyorum."
Sıkı, böcek, sinek ve fare ilaçlarının, yumurta kalınlığını azaltması nedeniyle çoğalmayı olumsuz etkilediğini vurguladı.
Leyleklerin korunmasını isteyen Sıkı, "Onlar, çiftçinin gerçek dostudur. Tarla farelerini, sebze zararlısı danaburnunu, köstebek ve diğer böcekleri yiyerek tarıma büyük destek sağlıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bir araştırıcı olarak, son leylek yavrularını halkalamamış olmayı temenni etti.
Halkalama çalışmalarına 5 yıl önce başladıklarını aktaran Sıkı, "Aydın, İzmir ve Balıkesir'de halkalama yaptık. Halkalama yaptığımız leylekleri inceledik, takip ettik. 3 yaşından sonra ergin duruma geliyorlar. Geri dönüş bilgileri elimize ulaşmaya başladı. Halkalama yaptıklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre yavrular aynı yuvaya değil, üredikleri bölgeye geliyorlar. Yumurtadan çıktıkları 30 kilometre yarı çaplı alana dönüyorlar" ifadesini kullandı.
AA