"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Türkiye'nin Maldivleri' lisan-ı haliyle tefekküre davet ediyor...

14 Mayıs 2018, Pazartesi 16:15
Yaratılış harikası beyaz kumu, berrak ve turkuaz renkli tararımıyla dikkat çeken sularıyla ilgi odağı olan, Türkiye'nin en derin gölü Salda'ya bahşedilen güzellikler, havadan video çekimiyle gözler önüne serildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün koruması altında olan Salda Gölü Tabiat Parkı, havadan görüntülendi.

Bakanlık tarafından yapılan video çekimlerinde, beyaz kumu, berrak ve turkuaz rengi sularıyla tefekküre sevkeden, Türkiye'nin en derin gölü Salda'nın yaratılış harikası güzellikleri gözler önüne serildi.

Görüntülerde, gölün bulunduğu tabiat parkının barındırdığı bitki ve hayvan (flora ve fauna) zenginliğine de yer veriliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü koruması altında olan ve 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye'deki derin göllerden biri olan Salda Gölü Tabiat Parkı, Burdur'un Yeşilova ilçesi sınırları içinde yaklaşık 6,8 kilometre eninde, 9,186 kilometre uzunluğunda 120,12 dekar büyüklüğünde, tektonik bir çukurun üzerine yerleşmiş kapalı bir havza içerisinde yer alıyor.

Salda Gölü, Yeşilova ilçe merkezine 4 kilometre, Burdur'a 56 kilometre, Denizli'ye 96 kilometre, Antalya'ya 159 kilometre mesafe uzaklıkta bulunuyor.

"Türkiye'nin Maldivleri"

Beyaz kumu, suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle Türkiye'nin Maldivleri olarak da bilinen Salda Gölü, az tuzlu, yüksek alkalin ve ekosistem dengesi hala bozulmamış bir göl olarak biliniyor.

Bölgede yapılan çalışmalar, dünyada Mars gezegenin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan dünyadaki iki bölgeden birinin Salda Gölü olduğunu gösteriyor.

Gözlemlenen jeolojik ve kimyasal özellikleri, bünyesine derc edilen endemik türler ile ziyaretçi akınına uğrayan Salda Gölü, önemli tabiat alanı ve önemli kuş alanı kriterlerini sağlayan uluslararası öneme sahip sulak alan olarak biliniyor.

Salda Gölü ve çevresindeki farklı habitatlar, iklim koşulları farklı ekolojik istekleri olan sürüngen, çiftyaşamlı, kuş, memeli ve kelebek türlerinin alanda üremesine ve beslenmesine imkan sağlıyor.

Salda Gölü Alt Havzası kuş türleri açısından Türkiye'deki önemli yaşam alanlarından da biri olarak nitelendiriliyor.

Alt havzada yürütülen arazi çalışması ve literatür araştırması sonucunda 75'i Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında olan, toplam 110 kuş türü yaşıyor.

Tabiat parkını ziyaret edenler, göl çevresinde bisikletle gezinti, kuş gözlemi, yüzme ve dalış yapabiliyor.

***

Okumak İçin Tıklayınız:

Risale-i Nur’u okuyan kâinat kitabını okuyabilir

Coğrafyacı gözüyle: Bol tefekkürlü geceler dilerim

Coğrafyacı gözüyle - 1

O dolunay

Tefekkürlük Ağrı Dağı

***

Tefekkür Penceresi...

Allah'ın Müzeyyin ((herşeyi eşsiz sanatıyla süsleyen, güzelleştiren Allah)) ve Cemil ((Sonsuz güzellik sahibi Allah)) isminin tarif edildiği Risale-i Nur'dan bir bölüm;

''...Eğer o yüksek hakikatleri yakından temâşâ etmek istersen, git, fırtınalı bir denizden, zelzeleli bir zeminden sor. “Ne diyorsunuz?” de. Elbette “Yâ Celîl, yâ Celîl, yâ Azîz, yâ Cebbâr“ dediklerini işiteceksin.

Sonra, deniz içinde ve zemin yüzünde merhamet ve şefkatle terbiye edilen küçük hayvanattan ve yavrulardan sor. “Ne diyorsunuz?” de. Elbette “Yâ Cemîl, yâ Cemîl, yâ Rahîm, yâ Rahîm“ diyecekler.

Semâyı dinle. Nasıl "Yâ Celîl-i Zülcemâl" diyor. Ve arza kulak ver. Nasıl "Yâ Cemîl-i Zülcelâl"diyor. Ve hayvanlara dikkat et. Nasıl "Yâ Rahmân, yâ Rezzâk" diyorlar. Bahardan sor. Bak, nasıl "Yâ Hannân, yâ Rahmân, yâ Rahîm, yâ Kerîm, yâ Lâtif, yâ Atûf, ya Musavvir, yâ Münevvir, yâ Muhsin, yâ Müzeyyin" gibi çok esmâyı işiteceksin. Ve insan olan bir insandan sor. Bak, nasıl bütün Esmâ-i Hüsnâyı okuyor ve cephesinde yazılı; sen de dikkat etsen okuyabilirsin. Güya kâinat azîm bir musika-i zikriyedir. En küçük nağme, en gür nağamâta karışmakla, haşmetli bir letâfet veriyor. Ve hâkezâ, kıyas et.'

Sözler, 24. Söz, Birinci Dal - Devamını Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/sozler/#534

 

***

"Ne kadar güzeldir" deme!

''Dünyayı ve ondaki mahlûkatı mânâ-yı harfiyle ((bir şeyin kendisini değil de, san'atkarını, ustasını, sahibini bilip tanıtan mana)) sev; mânâ-yı ismiyle ((birşeyin bizzat kendisine bakan ve kendisini tanıtan manası))  sevme. "Ne kadar güzel yapılmış" de. "Ne kadar güzeldir" deme. Ve kalbin bâtınına, başka muhabbetlerin girmesine meydan verme. Çünkü, bâtın-ı kalb âyine-i Sameddir ve Ona mahsustur.''

Risale- Nur, Sözler, Otuz İkinci Söz, Üçüncü Mevkıf

Risale-i Nur'dan Sözler isimli eserden 32. Söz'ü okumak için tıklayınız;

http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/sozler/#962

AA

Okunma Sayısı: 2099
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı