Burdur'da, Dünya Göçmen Kuşlar Günü etkinlikleri kapsamında yaralı halde bulunduktan sonra tedavi edilen iki leylek ve bir baykuş tabiî ortamlarına bırakıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünce düzenlenen etkinliklerde Burdur Türk Hava Kurumu Ortaokulu öğrencilerine, Karamanlı ilçesi sınırlarındaki Karataş Gölü'nde konaklayan kuşlar hakkında bilgi verildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nün temasının "Kuş dostu enerji üretimi" olduğunu söyledi.
Bilinçsizce kurulan rüzgar enerji tesislerinin göçmen kuşların katliamına sebep olduğunu vurgulayan Yılmaztürk, şöyle konuştu:
"Göçmen kuşlar, ekosistemin parçasıdır. Bu kuşlar, bazı yırtıcıların ayakta kalmasını sağlayan yem, böcekleri dengede tutmayı sağlayan denge unsurudur. Bu kuşların dünyamızdan yok olması, birçok dengesizliği peşi sıra getirir."
"Türkiye'de 478 kuş türü tespit edildi"
Burdur'un göçmen kuş popülasyonu açısından 7 sulak alanıyla dünyada önemli bölge olduğuna işaret eden Yılmaztürk, Avrupa'da yaklaşık 500 kuş türü tespit edildiğini, Türkiye'deki kuş türlerinin ise 478 olduğunu kaydetti.
Burdur'un 272 kuş türüne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Yılmaztürk, "Türkiye'deki kuş türlerinin yaklaşık yüzde 57'si Burdur’da yaşamaktadır. Bu da Burdur'un kuş türleri açısından çok zengin habitata sahip olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Karataş Gölü'ndeki programın ardından gruptakiler, Karakent köyü yakınlarındaki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ni gezdi.
Programın sonunda tedavileri tamamlanan iki leylek ve bir baykuş, doğaya salındı.
AA