"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Taksim’e yakıştı

28 Mayıs 2021, Cuma 17:15
1979’da Süleyman Demirel başbakanlığı döneminde bakanlar kurulu kararıyla Taksim’e cami yapılması kararlaştırıldı, ancak 12 Eylül 1980 darbesi hemen ertesinde bakanlar kurulu kararı iptal edildi.

Taksim’de temeli 4 yıl önce atılan ve 4 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami, mühendislik açısından da birçok yeni özelliği de barındırıyor.

Taksim’de bir cami yapılması tarih boyunca mücadele halini almış, Islahat Fermanı’nın ilânının sonrasında tarihte “93 Harbi” olarak bilinen büyük savaşta Rusların zaferinden iki yıl sonra Taksim Meydanı’ndan gözüken Aya Triada adlı kilisenin inşasının bitmiş, bu kilise Ruslar tarafından yaptırılmıştı.  Nazım Hikmet, 1921 yılında işgal altında olan İstanbul’da bölgedeki tek cami olan Ağa Camii’ne bakarak, “Havsalam almıyordu bu hazin hali önce ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım; Allah’ımın ismini daha çok candan andım...” dizelerini yazmıştı.      

Demokrat Parti iktidarında Taksim’de bir cami inşa edilmesine ilişkin girişim 1952 yılında yapıldı. Mevlânâ ailesinden gelen tıp profesörü Feridun Nafiz Uzluk’un başkanlığındaki Anıtlar Derneği, İstanbul başta olmak üzere çok sayıda şehirde camiler yaptırmış bir dernekti. 1955 yılında derneğe, İstanbul Belediyesi’nin Taksim Camii için gerekli arsayı ayırdığı haberleri çıktı ama proje gerçekleşmedi.      

İkinci girişim ise 1960’ların ortasında yapıldı. Girişimin öncüleri ise iş adamları oldu ve cami maket olarak hazır hale getirildi. 1965 yılında dönemin başbakanı Süleyman Demirel, Taksim’de Ziraat Bankası ve Hazine’ye ait arazinin cami yapılması şartıyla Vakıflar Müdürlüğü’ne satılması kararı aldı. 1979’da Süleyman Demirel başbakanlığı döneminde bakanlar kurulu kararıyla Taksim’e cami yapılması kararlaştırıldı, ancak 12 Eylül 1980 darbesi hemen ertesinde bakanlar kurulu kararı iptal edildi.      

1983 yılında ANAP iktidarıyla beraber Taksim’e cami yapma niyet ve gayreti tekrar gündeme geldi. Bugün, Taksim Camisi’ni inşa ederek vakfeden Z. Altan Elmas ve kardeşlerinin (Cem Hakan Elmas, Ufuk Elmaş, Atilla Elmas) İstanbul milletvekilleri olan babaları rahmetli Elaattin Elmas ve amcaları Hayrettin Elmas dönemin Başbakanı Turgut Özal’a müracaat ederek Taksim’e cami yapma isteklerini dile getirdi. O yıllarda henüz zamanı gelmedi denerek uygun bulunmamış olsa da bu arzu, aile büyüklerinden Elmas ve kardeşlerine bir miras olarak kaldı.      

Taksim’e cami projesi 1991 yılında iş adamı İbrahim Arslan başkanlığında kurulan Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı ile yeniden gündeme geldi. 86 kişilik vakıf meclisinde Recep Tayyip Erdoğan, Vehbi Koç, Rahmi Koç, Sabri Ülker, Sakıp Sabancı, Semiha Şakir, Şarık Tara, Osman Boyner, Ekmeleddin İhsanoğlu, Kemal Ilıcak, Asım Kocabıyık, Prof. Dr. Esat Coşan, İbrahim Cevahir, Tayyar Altıkulaç, Ahmet Kabaklı, Taha Akyol, Fuat Bol, Necati Özfatura bulunuyordu. 

Toplam namaz kapasitesi 4 bin kişi

Cami’nin, 2 bin 482 metrekarelik arsa alanı ve yaklaşık 16 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olduğu da vurgulanırken, 163 araçlık kapalı otoparkıyla 2 bin 950 metrekarelik namaz kılınabilir bir alanı bulunuyor.  İbadet alanında 3 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği camide, dış avluda cenaze namazı kılabilecek kişi sayısı ise 2 bin 400. Kadınlar için 465 metrekarenin ayrıldığı camide, 620 kadın bir arada namaz kılabiliyor. Caminin açık ve kapalı toplam namaz kapasitesi ise 4 bin kişi.

AA

Etiketler: Taksim
Okunma Sayısı: 2583
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    29.5.2021 18:28:03

    "İnşallah taksime yakışdı deyip geçmişinde hocam devlet ricalinede bi teşekkür gerekmezmiydi .neyse." Bu haberi gazetede okuyan dost ve fedakar bir alim bana bu mesajı çekti. Takdir etmekte açık net olalım kaybetmeyiz. Senet olur. Dil ucuyla takdir işe yaramıyor.

  • Hüseyin İlhan

    29.5.2021 14:23:00

    Ülkemizdeki hayırlı hizmetlerin kararlarında,tatbikatında ve öncülüğünde hep demokratları görüyoruz.Millet ve memeleket için hayırlı hizmetleri engelleyenlerin başında da darbeci zihniyetin başrollerde olması ise basit bir rastlantı değil,tam tersine dış güçlerin piyonu olarak aldıkları görevi yerine getiren İHANET mensupları olduklarıdır. Taksim cami yada diğer camilerin yapımı plan ve projelerinde OTOPARK ihtiyacı için gereken dikkatin ve hassasiyetin gösterilmesi lazım.Birçok camide bu eksikliği görmekte ve ibadet için araçlarıyla gelen insanımzın vasıtlarını yollara park ederek ulaşmda probleme neden olduklarını yaşıyoruz. OTOPARK yapılırsa Taksim ve benzeri merkezi yerlerde hem otopark ihtiyacı giderilmiş hemde,camiler içinde bir gelir kaynağı oluşturulmuş olur.

  • Nihat

    29.5.2021 12:51:45

    Güzel bir eser

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı