Aydın’da 8’inci kuşak olarak çömlek ustalığını sürdüren Ali Bardak’ın, plastik damacanaya alternatif yaptığı toprak damacanalar büyük ilgi görüyor.
Aydın’ın Karacasu ilçesinde çömlek ustalığı yapan Ali Bardak, plastik damacanaya alternatif olarak toprak damacana üretiyor. Üretimi 4 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan çömlekçilik, Karacasu’daki atölyelerde yüzyıllardır sürdürülüyor. İlçedeki atölyesinde 8’inci kuşak olarak çömlek imalatı yapan Ali Bardak, topraktan damacana yapmanın oldukça zor olduğunu belirterek, 30 civarında çömlekçinin bulunduğu Karacasu’da damacana yapan tek usta olduğunu vurguladı.
Zararlı maddeleri süzüyor
Suyu soğuk tutması, suyun içinde kireci ve zararlı maddeleri süzmesi dolayısıyla toprak damacanaların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Bardak, “Talebine yetişmeye çalışıyoruz, ama mümkün değil, herkes almak ve sağlıklı olması nedeniyle evinde bulundurmak istiyor. Plastik damacanaya göre daha sağlıklı olduğunu bilenler yoğun talep gösteriyor ama yörede tek üreten ben olduğum için yetişmekte zorlanıyorum. Günde 20-25 toprak damacana yapabiliyorum, birinin yapımı 15-20 dakika sürüyor ve 30 liradan satıyoruz.” dedi.
AA