Elazığ'da yaşayan elektrik elektronik mühendisi Aygün Küçüközer, düzenli olarak ekşi karadut yiyen epilepsi hastası oğlunun tedavisinde olumlu sonuçlar alınması üzerine 25 dönümlük arazisini dut bahçesine dönüştürdü.
4 çocuğundan en küçüğü, 14 yaşındaki Yavuz'a 6 yıl önce epilepsi teşhisi konulmasının ardından uzun süre hastalığa çare bulabilmek için pek çok doktorun kapısını çalan Küçüközer (47), hekim tavsiyesi üzerine oğluna düzenli olarak ekşi karadut yedirdi.
Küçüközer, hikmetli yaratılışıyla şifa bulmaya vesile olabilecek şekilde donatılan karaduttan herkesin faydalanabilmesi amacıyla Sivrice Güneykent ve Baskil ilçesi Pınarlı köyündeki 25 dönümlük bahçesinin neredeyse tamamına karadut dikti.
Mesleğini bırakıp yetiştiriciliğe başlayan Küçüközer, insanların karaduttan her mevsim faydalanabilmesi için reçel, marmelat ve meyve şurubu yaparak internet aracılığıyla ve açtığı markette satışa sunuyor.
"Gerçekten çok olumlu sonuçlar aldım"
Küçüközer, oğluna 8 yaşında epilepsi hastalığı teşhisi konulduğunu ve uzun süre hastalığa çare bulabilmek için doktor doktor gezdiklerini anlattı.
Bir hekimin tavsiyesi üzerine ilaç tedavisine ek olarak oğluna ekşi karadut yedirmeye başladığını, zamanla epilepsi krizlerinde büyük azalma gözlemlediklerini belirten Küçüközer, "Ekşi karadutu çocuğumda denedim ve gerçekten çok olumlu sonuçlar aldım. Oğlum şu anda epilepsi hastalığını yenmek üzere hatta ilaçlarını keseceğiz" dedi.
Oğlunun üzerindeki faydasını gördükten sonra, sağlık yönünden mucizevi meyve olduğuna inandığı ekşi karadutu diğer insanların da faydasına sunmaya karar verdiğini aktaran Küçüközer, işini bırakıp eşi ve çocuklarının desteğiyle yetiştiriciliğe başladığını dile getirdi.
Bahçesinin küçük bir kısmında kiraz, kayısı, vişne, erik gibi meyveler de yetiştirdiğine dikkati çeken Küçüközer, "Meyve ağaçlarımın içinde karadutun yeri apayrı. İnternet üzerinden çok faydalarını araştırdım ve gerçekten mucizevi meyve olduğuna karar verdim. Eşimle bu işin üretimini hızlandırmaya karar verdik. Şu anda 400 ağaç yetiştiriyoruz" diye konuştu.
"Serbest radikallerin oluşumunu engelliyor"
Fırat Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Aytaç da epilepsi hastalığının görülme sıklığının giderek arttığını vurguladı.
Hastalığın oluşum mekanizmalarında çeşitli faktörlerin etkisi bulunduğuna işaret eden Aytaç, şöyle konuştu:
"Bunlardan en önemlisi 'oksidatif stres, serbest radikal' dediğimiz, vücuttaki istenmeyen moleküllerin hücreye zarar vermesidir. Bunların mekanizması serbest radikaller artarak, çeşitli zararlı moleküllere dönüşüp hücreye zarar verebiliyor. Epileptik hastalarda da 'serbest radikaller' dediğimiz bu moleküller, hücrenin zedelenmesine, zarar görmesine neden olabiliyor. Karadutun özelliği içermiş olduğu güçlü antioksidan maddeler sayesinde serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Bu nedenle epilepsi hastalarında önerebiliriz."
"Kontrollü tüketilmesi önerilir"
Fırat Üniversitesinde görevli beslenme uzmanı Seda Albayrak da birer yaratılış harikası olan ve bimlerce hikmete yönelik yaratılan ve birçok vazifeyle donatılan meyvelerin insan sağlığı ve beslenmede vitaminler, proteinler ve mineral maddelerce zenginliği bakımından önemli yer tuttuğunu anlattı.
Karadutun bünyesine yerleştirilen kalsiyum, demir, B1-B2-C vitaminleri ile protein, mineral, lif ve antioksidanlar açısından kanser, kalp, karaciğer, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğuna dikkati çeken Albayrak, yaşlanmayı geciktirici özelliğinin yanı sıra ağız ve diş sağlığıyla hazımsızlık, kabızlık, uykusuzluk, halsizlik ve kansızlık gibi birçok rahatsızlığa karşı da olumlu etkileri olduğunu vurguladı.
Albayrak, "İçermiş olduğu esansiyel yağ asitleri sayesinde hücre membranını korur, beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli etken rolü vardır. Bundan dolayı da sinir sistemi hastalıklarından epilepsi hastalığında da kontrollü şekilde diyetisyen eşliğinde verilen miktarlarda tüketilmesi önerilir" diye konuştu.
Özellikle yaz meyvelerinin mevsiminde tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğuna dikkati çeken Albayrak, meyvelerin marmelat, meyve şurubu ve hoşaf şeklinde mevsimi dışında tüketilmesinin de sağlık yönünden fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.
AA