Muğla'nın Milas ilçesinde henüz tedavisi bulunmayan "epidermolizis bülloza" hastalığıyla doğan 8 yaşındaki Metecan Görgüç'e okula gidememesi nedeniyle evinde eğitim veriliyor.
Vücudunun büyük bölümünde giderilemeyen ve sık sık kanayan yaralar bulunan Metecan Görgüç'ü okula gönderemeyen ailesi, Milas Milli Eğitim Müdürlüğünden evde eğitim verilmesini talep etti. Talebi uygun bulan müdürlük, emekli sınıf öğretmeni Nilgün Kesken'i, Kırcağız İlkokulu aracılığıyla Metecan'a evde eğitim vermesi için görevlendirdi.
Metecan'a birinci sınıf düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatıyla Türkçe, matematik ve fen bilgisi dersleri verilmeye başlandı. Bir ayda okuyup yazma seviyesine gelen Metecan'ın başarısı, ailesi ve öğretmenini sevindirdi.
Lise seviyesine kadar eğitimin evde sürmesi planlanıyor
Kırcağız İlkokulu Müdürü Hüseyin Sudereli, yaptığı açıklamada, Metecan'ın lise seviyesine kadar eğitiminin evde sürmesinin planlandığını söyledi. Sudereli, bir insanı cehaletten kurtarmak ve hayata bağlamanın çok önemli olduğunu kaydetti.
Emekli öğretmen Kesken de öğrencisinin algılamasının yüksek olduğunu, kısa sürede öğretilenleri kavradığını anlattı. Görevinden mutluluk duyduğunu dile getiren Kesken, Metecan'ın kelime ve cümleleri okuyup yazabildiğini, sayıları tanımaya başladığını bildirdi. Kesken, şöyle konuştu:
"Metecan'daki öğrenme isteği bana hasta olduğunu unutturuyor. O mutlu olunca ben de mutlu oluyorum. Böyle bir görevde olmaktan çok mutluyum. Biraz zor oluyor bazen ama zor da olsa iyi bir şey yaptığımıza inanıyorum. Evde eğitimin verilmiş olması oldukça güzel. Çocuğun normal bir okulda okuması sağlığı açısından zor."
"Çocuğum cahil kalsın istemedim"
Anne Ayşe Görgüç, tıpta hastalığın neden olduğu kanama ve vücut ağrıları nedeniyle Metecan'ı okula gönderemediklerini belirtti.
Doğduğunda hekimlerin Metecan için "Yaşamaz" dediğini ancak oğlunun okula başlama seviyesine gelmeyi başardığını vurgulayan Görgüç, şunları söyledi:
"Çocuğumu ilk kez elime verdiklerinde 'Bu çocuk 15 günden fazla yaşamaz' demişlerdi. Allah'a çok şükür, bazı tedavilerle bu yaşa geldi. Cahil kalmasını istemediğimizden devletimizden öğretmen görevlendirmesini istedik, şimdi öğretmen evimize geliyor. Eline kalem alıp ders çalışması bizleri çok mutlu ediyor."
İnşaat ustası eşinin gündelik kazançları dışında başka gelirleri bulunmadığına değinen Görgüç, oğlunun hastalığı nedeniyle özel kıyafetlere ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.
AA