Mevsim geçişleri nedeniyle çocuk hasta sayısının hızla yükseldiğini belirten Uzm. Dr. Cahit Gümüşer, ebeveynleri uyardı.
Özellikle nisan ayında grip, farenjit, sinüzit, ortakulak iltihabı, bronşit ve zatürree gibi solunum hastalıklarının arttığını vurgulayan Gümüşer, okula yeni başlayan çocukların bu tür hastalıklara karşı risk grubunda yer aldığını kaydetti.
Uzm. Dr. Cahit Gümüşer, Sivas’ta çocuk hasta sayısında ciddi bir artış görüldüğü ve çoğunluğunda enfeksiyona rastlandığını belirterek, “Mevsim geçişlerindeki ani ısı düşüşleri hastalıkları tetiklemektedir. Özellikle ilköğretim 1’inci sınıf öğrencilerinde enfeksiyonlara daha sık rastlanıyor. Bu tür rahatsızlığın süreklilik arz etmesi bağışıklık sistemini de etkilemektedir. Bu dönemlerde ebeveynlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Çocuklarımızı daha çok viral olan enfeksiyonlardan korumak için ek tedbirler almalıyız.” diye konuştu.
Mevsim geçişi nedeniyle sayıları günden güne artan hasta çocuklara karşı alınması gereken tedbirleri de sıralayan Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Cahit Gümüşer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çocuklara, mevsimlere uygun kıyafetler giydirilmelidir. Ebeveynler bu dönemde çocuklarının başını kapatarak dışarı çıkarmalıdır. Hastalıklara karşı en savaştan biri de dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Ayrıca mümkün olduğu kadar organik beslenmeye önem verilmelidir. Çocuklara yeterli et, süt, yoğurt, meyve, kuruyemiş, baklagiller yedirilmeli ve öğünlerinde tatlı olarak bal ve pekmeze özen gösterilmelidir. Kişisel temizliğe özen gösterilen çocuklarda her zaman enfeksiyon riski daha azdır. Çocuklarımıza yemeklerden önce el temizliğinin aşılanması büyük önem arz etmekte olduğu gibi hasta olan kişilerden uzak tutulması da çok önemlidir. Aşırı yorgunluk, uykusuzluk, düzensiz uyuma hastalığın habercisidir. Ayrıca pek çok yararı olan anne sütünün verilmesi bebeklerde enfeksiyon riskini azaltacağından anne sütü verilmeli ve teşvik edilmelidir. Anne sütünün yararlarını sıralamakta fayda var. Anne sütünü yeterli alan bebek veya çocuklarda ishal ve solunum yolu hastalıkları daha az görülür. İlk yıllarda görülen astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara da az rastlanılır. Çocukluk döneminde insüline bağlı diyabet ve lenfama lenf bezi kanseri daha görülmektedir. Obezite ve kalp damar hastalıkları riskleri de anne sütü olanlarda daha düşüktür.”