Marmara Denizi’nin Tekirdağ sahilleri, ‘kızıl gelgit’ (red tide) olarak adlandırılan mevsimsel reaksiyonlar nedeniyle adeta kırmızı/turuncu renklere büründü.
Uzmanlar ‘gelgit’in fıtrî bir süreç olduğunu ifade ederken, Tekirdağ’da yamaç paraşütü eğitmeni Kadir Aksoy paramotorla kızıllaşan sahilleri havadan görüntüledi.
Marmara Denizi’nin Tekirdağ sahilleri, son dönemde adeta renk değiştirerek ‘kızıllaştı’. Kızıl gelgit olarak adlandırılan mevsimsel reaksiyonlar nedeniyle renk değiştiren deniz, görenleri şaşırttı. Uzmanlar, deniz yüzeyindeki kırmızı rengin sebebinin, ‘kızıl gelgit/alg patlaması’ olarak adlandırılan biyolojik olaya bağlı doğal bir süreç olduğunu ifade etti.
HAVADAN GÖRÜNTÜLEDİ
Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü (TEDOHAVK) üyesi ve yamaç paraşütü eğitmeni Kadir Aksoy, uçuş yaptığı sırada fark ettiği sahillerin kırmızı/turuncu halini paramotoruyla görüntüledi. Süleymanpaşa İlçesi, Barbaros ve Kumbağ mahalleleri üzerinden yaklaşık 12 kilometrelik sahilde havadan görüntüler kaydeden Aksoy, gördüğü manzara karşısında çok şaşırdığını söyledi.
KIRMIZI GELGİT NEDİR?
Uzmanlara göre sahillerin kırmızı/turuncu bir hal alması, biyolojik ve fıtrî bir süreç. Sahillerin farklı kesimlerinde görülen renk değiştirmenin, denizde yaşayan canlıların yaz aylarındaki salgılarından kaynaklanıyor. Bu durumuma ‘kırmızı gelgit’ deniyor.
DHA