Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilmesi için çalışma yapılan 7 bin yıllık Mardin'de dar ve merdivenli sokakların, yük taşımada kullanılan eşekler tarafından dışkı ile kirletilmesini önlemek amacıyla arkalarına torba bağlanmasına başlandı.
'Çözüm süreci' döneminde her gün binlerce turistin ziyaret ettiği ancak, son dönemdeki olaylar nedeniyle ziyaretçi sayısının azaldığı Mardin'de daha temiz bir kent için yapılan çağrılar sonuç verdi. Mardin merkez Artuklu Belediyesi, kentin düz alandaki modern yerleşim yeri Yenişehir semtinde kullanılmayan ancak, ancak her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi kentin SİT alanı içerisinde kalan bölümünde kullanılan eşeklerin sahiplerini bağlayan bir karar aldı. Belediye, taş yapıların bulunduğu dar ve dik merdivenli sokaklarda yük taşımada kullanılan eşeklerin dışkıları ileyeri kirletmemesi için yük hayvanlarının arkasına torba bağlanmasını istedi.
Hayvan sahipleri bunun üzerine eşeklerin arkalarına mavi renkli çuvalları bağlamaya başladı. Kent sakinlerinden Necmettin Kaya, belediyenin yük taşıyan eşek sahiplerine getirdiği hayvanların arkasına torba bağlama zorunluluğu kararının yerinde olduğunu, artık sokaklarda hayvan dışkısı görülmeyeceğini söyledi. Kaya, "Dillerin ve dinlerin kavşak noktası' olarak bilinen Mardin sokaklarını dolaşanlar artık çirkin, pis görüntü ile karşılaşmıyor. Yıllardan bu yana bu konuda çağrılar vardı. Sonunda beklenen karar alındı" dedi.
Geçimlerini eşeklerle yük taşıyarak sağlayan hayvan sahipleri karara uyduklarını, sokakları artık kirletmediklerini, pis kokuyu gün boyu hissetmemek için torbaları sık değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Mardin merkez Artuklu Belediyesi de, tarihi kentteki 23 mahalledeki evlerden çöpler belediye bünyesindeki veterinerlerin her hafta kontrol ettiği yaklaşık 50 eşek ile taşınıyor.
DHA