"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kışın ısınayım derken zehirlenmeyin!c

17 Aralık 2014, Çarşamba 10:38
Havaların soğuması ve ısınma ihtiyacının artması ile özellikle kış aylarında, sobadan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri vakalarında artış yaşanıyor.

Uzmanlar, zamanında ve doğru müdahale gerçekleşmediğinde epilepsi, demans ve körlük gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açan karbonmonoksit zehirlenmesinin hayati risk taşıdığını belirtti.

Memorial Şişli Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitesi’nden Uz. Dr. İlhan Ocak, karbonmonoksit zehirlenmeleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Kombi ve soba bakımları düzenli olarak yaptırılmalı diyen Uz. Dr. İlhan Ocak, "Kış aylarında soğuk havadan korunmak için evlerde sıklıkla kombi veya kömür sobaları kullanılmaktadır. Bakımları ve kontrolleri yapılmadığı takdirde her ikisi de insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturabilmektedir. Kombi bakımlarının her yıl düzenli olarak yaptırılması, evde ısınma amaçlı kömür sobası kullananların ise zehirlenmelere karşı çok dikkatli olması gerekmektedir." dedi.

SOBANIN BULUNDUĞU ODADA UYUMAYIN

Ocak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Evin sıcaklığını muhafaza etmek için geceleri kömür sobalarının yanar halde bırakılması, zehirlenmelerin en sık yaşandığı durumlardır. Sobaların bilinçsiz kullanımı zehirlenmelere neden olmaktadır. Sobanın bulunduğu odanın ve evin havalandırması çok iyi yapılmalıdır. Mümkünse soba yanan odada yatılmamalıdır. Kömür sobası yanan odada uyumak, pencerelerin kapalı olması ve karbonmonoksit gazının dışarı çıkamaması nedeniyle zehirlenmeler gerçekleşmektedir." 

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ 40 GÜN SONRA DA ORTAYA ÇIKABİLİR

Zehirlenme belirtilerinin 40 sonra bile çıkabileceğini ifade eden Ocak, "Soba ya da doğalgaz zehirlenmesine maruz kalan kişilerde baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gözlemlenir. Çocuklarda ve yetişkinlerde tablo daha farklı seyredebilir. Çocuklar zehirlendiklerinde beyin hücreleri daha çabuk yenilendiği için yetişkinlere göre kısmen daha az zarar görürler. Ancak belirtilerin ortaya çıkması uzun sürebilir. Zehirlenmelerde belirtiler bazı durumlarda 2-40 gün arasında kendini gösterebilir." dedi. 

ZEHİRLENEN KİŞİYE ZAMANINDA MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR

Zehirlenme anında zamanında müdahalenin önemli olduğunu belirten Uz. Dr. İlhan Ocak, "Zehirlenme vakalarında zamanında müdahale çok önemlidir. Zehirlenen kişinin derhal bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması ve oksijeni bol bir ortama alınması gerekmektedir. Ardından kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Acil serviste zehirlenen kişiye ilk adımda oksijen tedavisi uygulanır. Zamanında müdahale edilmediği durumlarda ise bilinç bulanıklığı, koma durumu hatta ölüm söz konusu olabilir." şeklinde konuştu. 

Karbonmonoksit zehirlenmesinin kalp ve beyinde kalıcı hasara neden olabileceğini söyleyen Ocak, "Erken dönemde tedavi edilmeyen karbonmonoksit zehirlenmeleri, kalp ve beyin dokusuna zarar verir. Kalp ve beynin zarar görmesi epilepsi, demans, körlük gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle soba ya da kombilerden sızan karbonmonoksit gazına maruz kalan kişiler vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna götürülmelidir." dedi.

Okunma Sayısı: 844
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı