Avrupa Birliği’nin 2014’de Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen önce açılan İstanbul-Ankara hızlı tren hattının “güvenlik riski” dolayısıyla ertelenmesini istediği ortaya çıktı.
Avrupa Birliği’nin 25 Temmuz 2014’de Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen önce açılan İstanbul-Ankara hızlı tren hattının “güvenlik riski” nedeniyle açılmamasını istediği ortaya çıktı. Dönemin Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın açılış davetine uyarıyla cevap veren AB, hattın tamamlanmadığı gerekçesiyle ticarî sefere açılmamasını istedi. Kazalarla gündeme gelen hızlı trenlerde Ankara-Konya hattı için Bileşik Taşımacılık Sendikası’nın uyarısını göz ardı eden hükümet, 2014’de Avrupa Birliği’nden gelen uyarıyı da dinlememiş. Ankara-İstanbul hızlı tren hattında sinyalizasyon olmadığı için günde 100 sefer yapılması gerekirken, sadece 8 sefer yapılabiliyor. Uzmanlara göre bunun sebebi, hatlarda peş peşe gidebilecek sinyalizasyon (bilgisayar sistemi) olmaması ve trenlerin insan eliyle idare edilmesi. Hükümetin, otomosyondan kaçması, hem güvenlik riski hem yüksek maliyet nedeniyle, çifte kamu zararı oluşturuyor.
Asırlık raylarda hızlı tren
Hükümetin, Ankara-İstanbul hızlı tren hattını da Konya hattı gibi ‘sözleşmedeki işler bitirilmeden’ seçim öncesi aceleyle açtığı belirtildi. Söz konusu hattın bir bölümü AB hibesiyle yapılırken, bir bölümünde Avrupa Yatırım Bankası kredisi kullanıldı. Gazete Duvar’ın haberine göre, Temmuz başında AB’den gönderilen resmî yazıda, ‘sözleşmedeki işlerin henüz bitmediği’ hatırlatılarak, ‘hattın bu haliyle ticari taşımacılığa açılmasının güvenlik riski oluşturacağı’ belirtildi. Öncelikle birkaç deneme seferinin yapılması ve sözleşmedeki işlerin bitirilmesini isteyen Avrupa Birliği yetkilileri, dâvete de katılmadı. Ancak, hükümet, 10 Ağustos 2014’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen öncesinde ‘hızlı tren hattı’nı açtı. Köseköy-Gebze hattının sinyalizasyonunun 2 yıl önce tamamlandığı öğrenildi. Ankara-İstanbul hızlı tren hattının bir ‘hızlı tren hattı’ sayılamayacağını belirten uzmanlar, birçok bölümde hâlâ sinyalizasyon olmadığını ve trenin İzmit’ten sonra Almanlar’dan kalan asırlık tren yolu hattında devam ettiğini vurguladılar. Hızlı trenin yeni bir hat, yeni vagonlar ve sinyalizasyon demek olduğunu hatırlatan uzmanlar, Ankara-İstanbul treninin birçok yerinde halen eski hattı kullandığına ve hızın 100 kilometreye kadar düştüğüne dikkat çektiler.