"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İzmir ve Manisa’ya 6 adet bal ormanı kuruldu

04 Temmuz 2015, Cumartesi 15:01
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, arıcılık ve ormancılığın birbiri açısından stratejik öneme sahip iki konu olduğunu belirterek, “İnsanlığın, gelecek nesillerin adeta sigortası olan arıları ve ormanları bir araya getirerek ‘bal ormanları’ kuruyoruz.” dedi.

Türkiye'de toplam 127 adet bal ormanının Orman Genel Müdürlüğü tarafından tesis edildiğini belirten Bölge Müdürü Şahin Aybal, İzmir ve 3 Manisa'da 3’er adet olmak üzere toplam 350 hektar alanda 6 adet ‘bal ormanı’ tesis ettiklerini 2015 -2019 yılları arasındaki 10 adet bal ormanı daha kuracaklarını söyledi.

Orman Bölge Müdürü Aybal, şunları söyledi: “İzmir ve Manisa’da İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen bu proje ile özellikle orman köylüsüne önemli bir gelir kapısı sağlanacak. Bu çalışmalar kapsamında arıcılık için değer taşıyan akasya, kestane ve çam gibi ağaç türleri ile diğer otsu bitkilerden oluşan orman alanlarına hektar başına 40 kovana kadar yerleştirilme yapılıyor. FAO’ya göre dünyada 63.5 milyon arı kovanı bulunmakta, yılda 1.4 milyon ton bal üretilmektedir. Tesis edilen ‘bal ormanları’ ile adeta ormanlardan bal akacak, hem insanlığa şifa olacak hem de ekonomik kalkınmasını sağlayacak." 

Zehirli bir böceğe yaptırılan şifalı bal

“Rabb’in, bal arısına ‘dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yavru yap, sonra her çeşit bitkiden ye, sonra da bal yapman için Rabb’inin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü!’ diye öğretti. Onların karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır.” (Kur’ân-ı Kerîm, Nahl Sûresi, 68-69)

Arı, çoğunlukla 5-6 hafta ömrü olan küçük bir böcek olarak yaratılmıştır. Bir bal arısı kovanında “ana arı’’, “işçi arı’’ ve “erkek arı’’ olmak üzere, üç tür arı bulunur. Bu arılar hem üstlendikleri görevler açısından birbirinden farklı hem de fizikî özellikler açısından birbirinden farklıdırlar. Arılar içerisinde fizikî olarak en büyük olanı ana arıdır. Yaklaşık 2 cm boyu vardır. Görev açısından da en önemli görevi yine ana arı üstlenmiştir. Ana arının görevi kovanın idaresi, yumurtlama ve neslin devamını sağlamaktır. Bir kovanda; bir ana arı, mevsimlere göre sayıları değişse de birkaç yüz erkek arı ile on binler hatta yüz binlerce işçi arı bulunur. Ortalama bir kovanda sayıları 10.000 ile 80.000 arasında değişen arı yaşar. Ana arıya, günde 1.500 ile 3.000 adet yumurta ürettirilerek neslinin devam etmesi sağlanmıştır. Rabb-i Rahim’in ilhamıyla kendi aralarındaki işbölümüne göre; arıların bir kısmı balmumu üretirken, bir kısmı peteklere bal doldurur, bir kısmı da kovana su taşıyarak balı inceltir.

Etiketler: izmir, manisa, bal ormanı, arı, şifa
Okunma Sayısı: 4004
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı