"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Direksiyon sınavı zorlaştı, başarı oranı tepetaklak!

18 Mart 2016, Cuma 14:34
Sürücü Kursları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, kurslara yönelik denetimlerin arttırılması ve direksiyon sınavlarının zorlaştırılması sonucu ehliyet alım oranları düştü.

Bakanlık verilerine göre 2012 yılında direksiyon eğitimi dersi sınavlarının başarı oranı yüzde 95 iken bu rakam 2015 yılında yüzde 56,1 olarak gerçekleşti. 2015 yılında motorlu taşıt sürücü kurslarında bir milyon 610 bin 958 kişi sertifika aldı. Ankara ve Eskişehir illerinde toplam 5 e-sınav salonunda Motorlu Taşıt Sürücü adaylarına yönelik teorik sınavlar yapıldı. 17 büyükşehirde e-sınav merkezi kurulması planlanıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), trafik kazalarını azaltmak, sürücü bilincinin arttırılması ve kurallara uyum oranının arttırılması amacıyla 2013 yılında Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Sürücü eğitimleri ve sınavlarında AB ülkeleri uygulamaları ve AB mevzuatı dikkate alınarak köklü düzenlemeler yapılarak yeni bir yaklaşım tesis edildi. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle ehliyet almayı zorlaştıran düzenlemeler getirildi. Yönetmelik değişikliği ile bakanlık gerekli görülmesi durumunda, direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla bazı bölgelere temsilci gönderdi. Bakanlık denetimleri sıklaştırıldı. Direksiyon sınavlarında yapılan değişiklikle sınavına girecek adaylar, değerlendirme kriterleri arasında ilk kez yer alan 'aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme' yeteneklerine göre de değerlendirildi.

Ayrıca 2015 yılında Ankara’da ‘Sürücü Eğitimi ve Sınav Süreçlerinin Geliştirilmesi Projesi’ gerçekleştirildi. İlgili Bakanlık, kamu kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve diğer tüm paydaşlarla bir araya gelinerek yapılacak düzenlemelere ilişkin görüşler alındı.

Yürürlüğe konulan yeni mevzuat düzenlemeleri ile sürücü eğitim ve sınav esaslarında önemli değişiklikler yapılarak sınav süreleri artırıldı ve AB’ye uyumlu hale getirilmesi sağlandı. Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarının iş ve işleyişleri ile sınavların yapılışları sıkı bir denetime tabi tutuldu. Her sınav döneminde Bakanlık temsilcileri aracılığı ile denetimler gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 2012 yılında direksiyon eğitimi dersi sınavlarının başarı oranı yüzde 95 iken 2013 yılında bu oran yüzde 72’ye düştü. 2014 yılında da yüzde 68,5’lere kadar düşürüldü, ‘B’ sınıfı sürücü sertifikasında bu oran yüzde 63,7 olarak gerçekleşti. 2015 yılında ise yüzde 60,4’lere kadar düşürülürken, ‘B’ sınıfı sürücü sertifikasında ise bu oran yüzde 56,1’e kadar geriledi. 

Özel motorlu taşıt sürücü kursu ders programları yeni sertifika sınıfları dikkate alınarak yeniden geliştirildi. 2015 yılında Trafik Adabı Dersi yeni bir ders olarak özel motorlu taşıt sürücü kursu ders programları arasında yer aldı. 2015 yılında Trafik Adabı dersini okutacak 3 bin 34 usta öğreticiye eğitim verildi. Ayrıca Trafik Adabı dersi için ders notları eğitim materyali geliştirilerek e-ortamda yayınlandı. 2015 yılında 236 İş Makinesi kurum temsilcisine yeni mevzuatla ilgili seminer verildi. 2015 yılında toplamda trafik adabı dersi semineri de dahil olmak üzere mevzuata düzenlemeleri konuların 3 bin 586 kişiye hizmet içi eğitim semineri düzenlendi. 2015 yılında motorlu taşıt sürücü kurslarında bir milyon 610 bin 958 kişi sertifika aldı. 

EHLİYET SINAVLARI ELEKTRONİK YAPILACAK, 17 BÜYÜKŞEHİRDE E-SINAV MERKEZİ KURULACAK

Bakanlık Motorlu taşıt sürücü kursiyerleri sınavında Ankara’ da bir merkezde uygulanmakta olan e-sınav sisteminin geliştirilmesi ve yurt çapında yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesine devam ediyor. Daha önce Ankara ilinde pilot uygulaması yapılan ve tek merkezde devam eden e-sınav faaliyetlerine yeni merkezler kullanıma açıldı. Bu kapsamda Uzaktan Eğitim Merkezleri (UZEM) elektronik sınav merkezine uygunluğu değerlendirilerek e-sınav merkezi olarak da kullanılabilmesi sağlanabilecek. Bu bağlamda Türkiye genelinde yer alan 110 UZEM’in e-sınav faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine ilişkin uygunluğunu değerlendirmek amacıyla çalışmalar başlatıldı. Ankara ve Eskişehir illerinde toplam beş e-sınav salonunda Motorlu Taşıt Sürücü adaylarına yönelik teorik sınavlar yapıldı. Ankara Başkent Öğretmenevinde yer alan e-sınav salonlarının Sıhhiye Anadolu Lisesine taşınması çalışmaları tamamlandı. 17 büyükşehirde e-sınav merkezi kurulması planlanıyor. Sıhhiye Anadolu Lisesine kurulacak olan e-sınav salonunun VPN bağlantılarının kurulması için son aşamaya gelindi. 16 ilde e-sınav salonlarının kurulması için illerden alternatifli olarak kurum isimleri alındı, listeler oluşturuldu ve uygun görülen salonlar seçildi. e-Sınav salonlarının ülke geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

Okunma Sayısı: 2352
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı