Edirne’de bulunan tarihi Tunca Köprüsü, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından karanlıktan kurtarılarak aydınlığa kavuşturuldu.
Asıl adı 'Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü' olan ve halk arasında Tunca Köprü’sü diye bilinen köprünün yapımına 1608 yılında başlandı. Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan Tunca Nehri üzerinde inşa edilen köprü, 1613 yılında hizmete açıldı. Asırlar boyunca insanlığa hizmet eden tarihi köprü, 1900’lü yıllarda yaşanan büyük sel felaketi sonucu ağır hasar gördü. Daha sonra onarımdan geçirilen tarihi köprü, bölge insanına hizmet vermeye devam etti. Zaman içerisinde yıpranan köprü, yaklaşık 10 yıl önce yeniden onarımdan geçti. Aslına uygun bir şekilde restorasyondan geçirilen tarihi köprü, Edirne ile Karaağaç, Türkiye ile Yunanistan arasında ulaşım hizmeti vermeye devam ediyor.
Araç ve insan geçişine hizmet vermeye devam eden Tunca Köprüsü, nehir ve Selimiye Camii’siyle bir bütünlük oluşturuyor. Gün içerisinde muhteşem görünümüyle gelip geçenlerin hayranlıkla izlediği asırlık köprü, havanın kararmasıyla birlikte karanlığa gömülüyor. Sadece araç ışıklarıyla aydınlanan köprü, gün ışığıyla birlikte yeniden yüzünü gösteriyor. Tarihi köprünün aydınlatılması için daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar sonuç vermemişti. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in göreve gelmesiyle birlikte bu konudaki çalışmalar yeniden gündeme geldi.
Hazırlanan projeler koruma kuruluna gönderildi. Onayın çıkmasıyla birlikte çalışmalara başlandı. Mayıs ayı başlarında başlayan çalışmalar tamamlandı. Muhteşem yapısıyla insanları kendine hayran bırakan tarihi köprü aydınlatılarak, gece karanlığında ışıl ışıl bir görünüme kavuştu. Köprünün ışıkları düzenlenen görkemli törenle açıldı. Tunca Nehri kıyısında düzenlenen törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve ilin üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış programı, Romanlardan oluşan mehter takımının gösterisiyle başladı. Ardından halk oyunları ekibi sahneye çıktı. Gösterilerin ardından kürsüye geçen Vali Dursun Ali Şahin, tarihi köprünün önemine vurgu yaparak, köprünün 500 yıl boyunca insanlığa hizmet ettiğini hatırlattı. Tarihi kitaplarda 1910 yılında köprünün ilk aydınlatılmasının yapıldığını okuduğunda “Dedim ki, biz bayağı geç kaldık.” diyen Şahin, köprünün aydınlatılması için daha önce çok uğraş verildiğini anlattı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise 500 yıla yakın bir zamandan beri Tunca Köprüsü’nün Edirnelilerin ve hatta tüm Balkanların yükünü ve kahrını çektiğini belirtti. Zaman içerisinde zarar gören köprünün onarımdan geçirilerek eski görünüme kavuştuğunu vurgulayan Gürkan, şunları söyledi: “Kavuşmasına kavuştu ama biz bu köprüleri bir türlü aydınlatmayı başaramadık, beceremedik. Sonra bir gün kentimize yürekli bir adam tayin oldu. Gerçekten Edirne’yi ve şehrin tarihini seven, en az bizim kadar Edirne’ye aşık, hizmet etmek isteyen birisi; Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin.”
Vali Dursun Ali Şahin’in köprülerin aydınlatılması için canla, başla mücadele ettiğini hatırlatan Gürkan, “Ödeneği çıkarttı, ihalesini yaptı, anlaşmalarını yaptı. Sonunda bugüne geldik. Edirne Belediye Başkanı olarak sayın valime canı gönülden teşekkür ediyorum köprülerimizi karanlıktan aydınlığa çıkarttığı için.” şeklinde konuştu.