"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bursa'da şiddetli deprem!

23 Ocak 2015, Cuma 12:54
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem oldu.

 Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Mustafakemalpaşa ilçesindeki depreme ilişkin, bölgede zaman zaman bu tür hafif şiddette ve hissedilebilir türde sarsıntılar yaşandığını belirterek, "Gemlik ve çevresi, birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır ancak bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemelidir" dedi.

Kalafat, yaptığı açıklamada, Mustafakemalpaşa'da saat 12.19'da kaydedilen depremin şiddetinin orta, odak derinliğinin de 5 kilometre civarında olduğunu söyledi.

Sığ odaklı bu depremin, başta Bursa, Balıkesir ve kısmen de İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hafif şiddette hissedildiğini anlatan Kalafat, hazırlanan tahmini haritaya göre sarsıntı merkezinde şiddet değerinin 5 olduğunu aktardı.

Bölgede en yüksek olarak 7 şiddetindeki depremin 1964 yılında Karacabey-Bursa civarında, yakın zamanda ise en etkilisinin ise 2003'te 4,3 şiddetinde Ömeraltı-Mustafakemalpaşa'da yaşandığına değinen Kalafat, şöyle konuştu:

"Depremin merkez üssü, Kuzey Anadolu Fay Zonunun güney koluna ait fay uzantıları üzerinde yer almaktadır. Bölge, sismolojik açıdan gerek bu zonun gerekse Batı Anadolu'nun açılmalı tektonik rejimlerinin etkisi altında olup aktif bir alandır. Yenice-Gönen, Manyas-Mustafakemalpaşa, Uluabat ve Bursa fayları, bölgedeki önemli sismik kaynaklardır. Bu deprem, bölgenin olağan deprem aktivitesi içinde değerlendirilmelidir. Son yıllarda yapılan gözlemlerde, Marmara Bölgesi'nde bulunan değişik tektonik kaynakların yılda en az 4 büyüklüğünde yaklaşık 5 deprem ürettiği bilinmektedir. Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay bilgisi çözümü, depremin genel doğrultusu doğu-batı gidişli tali bir normal fayın kırılması sonucu meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Bu ise bölgede Batı Anadolu'daki açılma rejiminin etkili olduğunu göstermektedir."

Kalafat, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünce 2011'de hazırlanan "Türkiye Diri Fay Haritası"na göre, bu depremin meydana geldiği alanda aktif normal fayların varlığının bilindiğini dile getirdi.

Sarsıntı bölgesinde yaşayanlara uyarıda bulunan Kalafat, "Bölgede zaman zaman bu tür hafif şiddette ve hissedilebilir türde depremler meydana gelmektedir. Gemlik ve çevresi, birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır ancak bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemelidir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı inşa edilmiş olması, depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır" ifadesini kullandı.

AA

Okunma Sayısı: 1490
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı