"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Boğaziçi Köprüsü'nde iş güvenliği tatbikatı

20 Kasım 2014, Perşembe 11:26
İş güvenliği uzmanı Burak Çatakoğlu, işçi ölümlerine dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü’nün viyadüğünde nefes kesen bir kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.

Yaklaşık 50 metre yükseklikten işçileri halatla indiren Çatakoğlu, işçilerin çalışırken kemer takmasının önemine dikkat çekti. Çatakoğlu, işçilerin halatla indirilmesini özel kamera ile an be an görüntüledi.

Bir yılda yaklaşık bin 500 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği Türkiye’de işçi ölümlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. İşçi ölümlerinin azaltılması için tadilat çalışması yapılan Boğaziçi Köprüsü’nün Ortaköy viyadüklerinde yaşam halatı sistemini devreye sokuldu. Normalde iskele yardımıyla köprülerin bakımı gerçekleştirilirken, işçilere bir platform kuruldu. Köprünün altına bu platform yardımıyla giren işçiler, platformun düşmesi durumunda ise yaşam halatı ile kancalara bağlandı. 

İşçi ölümlerinin önüne geçilmesi için ise bir tatbikat gerçekleştirildi. İşçilere olumsuz bir durumda ne yapması gerektiği uzmanlar tarafından anlatıldı. Çalışanlar bir makaraya bağlı halat yardımıyla köprünün altında kurulan platformdan tahliye edildi. İşin en zor taraflarından birisi ise sedyedeki yaralının yaklaşık 50 metre yükseklikten aşağıya indirilmesiydi. Sedyeye iplerle bağlanan işçi yine bir ip yardımıyla başarıyla aşağıya indirildi. 

Yüksekte çalışan işçilerin hem yüksekte çalışma eğitimlerini, hem de yüksekten kurtarma eğitimlerini yaptıklarını belirten Burak Çatakoğlu, “Yukarıda detaylı bir çalışma yapılıyor. Bu anlamda Türkiye’de kurulan ilk platform. Bu platform viyadük ve köprülerin altına girmeyi çok basit bir hale getiriyor. Bizim burada amacımız işçilerin güvenliğini emniyetli bir şekilde sağlamak. Burada uygulanan teknikler endüstriyel kurtarma teknikleri. Daha önceden dağcılık sistemleri kullanılıyordu. Onlar da kurtarma yöntemleri ama çok efektif değil. Biz burada endüstriyel kurtarma teknikleri kullanıyoruz.” dedi. 

‘BİR YILDA BİN 500 KİŞİ İŞ KAZALARINDA YAŞAMINI YİTİRİYOR’

Türkiye’de bir yılda ortalama bin 500 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Çatakoğlu, ”Bunların 300’ü de yüksekten düşerek yaşamını yitiriyor. Ölümler tekil tekil olduğu için çok fazla göz önünde değil. İşçilerin yüksekte güvenli bir şekilde çalışabilmeleri için emniyet kemerinin nasıl kullanılacağını, nerelere takılacağını, yatay yaşam hatlarının, dikey yaşam hatlarının nasıl kullanılacağını ve acil durumda yüksekten nasıl tahliye edileceklerini bilmesi gerekiyor. Teknikler basit.” diye konuştu.

‘İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER MALİYETLİ DEĞİL’

İş güvenliği için alınacak önlemlerin çok maliyetli olmadığını vurgulayan Çatakoğlu, “Diğer harcamalara kıyaslan belki de yüzde 0,1’li bir bütçesi vardır. Ben bütün işçi arkadaşların güvende çalışması gerektiğini belirtmek istiyorum. Her firma sahibi personeline yüksekte çalışma eğitimi aldırmalı. İşçilerin de kemer kullanarak çalışmak zorunda olduğunu anlaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 1206
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı