Fikir adamı, Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) felsefe grubu hocası ve mütercim Babanzade Ahmet Naim Bey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünce düzenlenen seminerle anıldı.
Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde bulunan Prof. Dr. İsmail Kara, Ahmet Naim Bey’in 2. Meşrûtiyet Dönemi’nin önemli yazar ve fikir adamlarından biri olduğuna dikkati çekti. Kara, Darülfünun felsefe grubu hocası olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kara, Ahmet Naim Bey’in Cumhuriyet döneminin ilk 10 yılını, Millî Mücadele döneminin tamamını yaşadığını aktararak, “Babanzade Millî Mücadele’ye katılmıyor. Açık bir tavrı yok. Fakat Sebilürreşad’daki arkadaşlarının büyük kısmı Millî Mücadele’yi desteklemeye giderken Babanzade’nin İstanbul’da kalması ve sessizliğini koruması enteresan. Mehmet Âkif Ersoy’la çok yakın arkadaşlar. Bu konuda muhakkak konuşmuş olmaları lâzım, fakat hiçbir yerde bu konular geçmiyor” diye konuştu.
Hadis, tercüme ve şerhler...
Ahmet Naim Bey’in Türkiye’de modern felsefenin kurulması, felsefe kitaplarının yazılması ve tercümelerin yapılması konusunda önemli bir yeri olduğuna işaret eden Kara, şunları anlattı: “Babanzade, bir fikri mücadele adamı olarak mücadelesini Mehmet Âkif’in başında olduğu ve dönemin en çok takip edilen yayını olan Sırat-ı Müstakim yani Sebilürreşad ekibine dahil olarak yapmıştır. Hadis, tercüme ve şerhleri yanında fikri makaleler ve Türk Yurdu, İctihad ve İslâm Mecmuası’nda milliyetçilik, kadının konumu, fıkıh usûlüne dair yayınlanan yazılara karşı tenkit, tartışma metinleri kaleme almıştır.”
AA