Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin halk ekmek fabrikası olan BESAŞ, sertifikalı, katkısız, tamamen organik ekmek satışına başladı.
BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, 2010 yılında 5 olan ekmek çeşidini şu an 21’e çıkardıklarını söyledi. Vatandaşa çeşitliliğin yanında sağlıklı beslenme açısından önem arz eden ekmekleri sunduklarını belirten Bektaş, vitamin deposu şampiyon ekmek, kalori deposu ruşeymli ekmek ve geçmişten bir lezzet olan köy ekmeğinin bunlardan birkaçı olduğunu ifade etti. Son olarak vatandaşlardan gelen yoğun istek ve yapılan AR-GE çalışmaları neticesinde yüzde 100 organik ekmeği üretmeye karar verdiklerini vurgulayan Bektaş, "Yapılan çalışmalar neticesinde standartlara göre sertifikalı olarak üretimi gerçekleştirilen organik ekmeği de raflara koyduk. Tüm BESAŞ noktalarında satışa sunulan organik ekmeğin üretiminde hiçbir GDO’lu ürün yer almamaktadır." dedi.
BESAŞ olarak organik ekmeğin üretimindeki her aşamaya ayrı bir titizlilik ve önemle yaklaştıklarını belirten Bektaş, üretimde kullanılan buğdayların yetiştirilmesinde insan sağlığına ve çevreye zararlı hiçbir maddenin bulunmadığını dile getirdi. Endüstriyel tarımda kullanılan gübre, hormon ve GDO‘lu ürünlerin insan sağlığında kanser, diyabet, obezite, kısırlık ve kalp hastalıkları oluşturabildiğini vurgulayan Bektaş, şunları kaydetti: "Organik tarımda bunların hiçbirine yer yoktur. Ekmek üretiminde kullanılan diğer bir element tuzdur. Organik ekmek üretiminde kullanılan kaya veya deniz tuzu rafinasyon işlemine tabi tutulmadığı için içerisinde beyazlaştırıcı ve topaklanmayı önleyici kimyasallar bulunmamaktadır. Organik ekmek üretiminin en önemli ayrıcalığının endüstriyel maya kullanılmamasıdır. Bunun yerine doğadan elde edilen yabani maya ile mayalanmış ekşi hamur kullanılmaktadır. Organik ekmeğin üretim süreci ve kullanılan maya doğal ve yavaş mayalanma olduğundan ekmekte tat ve aroma unsurları daha fazla oluşur. Bu nedenle organik ekmeğin tat ve aroması normal ekmekten daha fazladır."