"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Atık sular sulamada kullanılacak

05 Şubat 2015, Perşembe 12:17
DSİ Genel Müdürü Özkaldı, Türkiye'de ilk defa uygulanacak "Atık Suların Dezenfekte Edilerek Tarımsal Sulamada Kullanılması Projesi" kapsamında, Afyonkarahisar'da 4 bin dekarlık bir tarım arazisinin sulanacağını belirtti.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, Türkiye'de ilk defa uygulanacak "Atık Suların Dezenfekte Edilerek Tarımsal Sulamada Kullanılması Projesi" kapsamında, ilk etapta Afyonkarahisar'da 4 bin dekarlık bir tarım arazisinin sulanacağını belirterek, "Bir damla suyumuzun bile heba olmasına razı olamayız" dedi.

Yeryüzünde su dağılımının homojen olmaması, artan nüfus ve su ihtiyacına karşın kullanılabilir su kaynaklarının aynı kalması hatta çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sebeplerle azalması ve kalitesinin bozulması, su problemini bütün dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde üst sıralarda yer almasına sebep oluyor.

Türkiye'de toplam 280 milyon dekar ekilebilir tarım alanının, sulanabilir olan 85 milyon dekarlık kısmının 61 milyon dekarı bugüne kadar sulamaya açıldı.

Ülkenin 112 milyar metreküp olan kullanılabilir su potansiyelinin yılda ortalama toplam 44 milyar metreküpü kullanılırken, bu miktarın 32 milyar metreküpü ise sulamada kullanılıyor.

Sulama randımanı Türkiye'ye yakışan seviyede değil

Konuyla ilgili açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, tüketilen yüksek miktardaki su oranına rağmen sulama randımanının, Türkiye'ye yakışan seviyede olmadığını dile getirdi.

Bunu tersine çevirmek adına, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla sulamada modern sistemleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Özkaldı, 2003 yılında yüzde 6 olan modern sulama sistemi kullanım oranını, bugün itibarıyla yüzde 18'e çıkardıklarını, inşa halinde olan işlerde ise bu oranın yüzde 85'e yükseldiğini kaydetti.

Hayata geçirilen bu sistem ile daha az su ile çok daha fazla verim elde edilmesini sağlayacak basınçlı borulu sulama sistemlerinin kullanıldığını aktaran Özkaldı, ayrıca işletmede olan klasik salma sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile su tasarrufu sağlanarak sulama sahalarının miktarlarının artırılması çalışmalarının da hızla yürütüldüğünü anlattı.

Ülke olarak suya sahip çıkmak adına çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Özkaldı, "Bir damla suyumuzun bile heba olmasına razı olamayız" ifadesini kullandı.

Türkiye'de bir ilk

Bu kapsamda, DSİ Genel Müdürlüğü olarak atık suların değerlendirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Özkaldı, bu çalışmaların ilk ürününün de Afyonkarahisar'da alınacağını aktardı.

Geçen ay "Afyonkarahisar İli Merkez Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Sularının Sulamada Kullanılması Projesi"nin yapılmasına ilişkin sözleşmesinin imzalandığını anımsatan Özkaldı, "Proje ile Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının dezenfekte edilerek, tarımsal sulamada kullanılmasını hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Arıtma tesisinin bertaraf kapasitesi olan günlük 44 bin metreküp atık suyun, Akarçay'a bırakıldığını belirten Özkaldı, boşa giden bu atık suyun uygun ünitelerle arıtılması sonucunda, ilk etapta 4 bin dekarlık bir tarım arazisinin sulanmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Özkaldı, atık suların dezenfekte edilerek tarımsal sulamada kullanılması projesinin, Türkiye'de ilk olması sebebi ile önem arz ettiğini belirtti. 

AA

Okunma Sayısı: 1059
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı