"Terörle Mücadele Şubesi'nce yapılan bazı dinleme kayıtlarının izinsiz silindiği" iddiası üzerine başlatılan soruşturmada 1 şube müdürü, büro amiri ve 2 polis hakkında "Görevi kötüye kullanma" suçundan dava açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "Terörle Mücadele Şubesi'nce (TEM) yapılan bazı dinleme kayıtlarının izinsiz silindiği" iddiası üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı. Bir şube müdürü, büro amiri ve iki polis hakkında "Görevi kötüye kullanma" suçundan dava açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'nde 2008 yılından bu yana bazı soruşturma dosyalarıyla ilgili yapılan dinleme ve ses kayıtlarının bir kısmının savcılık izni olmadan silindiğine ilişkin iddialar üzerine hazırladığı iddianame, 10. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, kapanan TMK 10. Maddesi ile Yetkili Mahkemelerin, 2012/1653 nolu soruşturma evrağında bir kısım şüpheliler hakkında CMK 135. maddesi gereğince iletişim tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirinin uygulandığı belirtilerek, 6526 sayılı yasanın 21 Şubat 2014'te yürürlüğe girmesinden sonra 6 aylık sürenin dolması nedeniyle iletişimin dinlenmesi tedbirine son verildiği kaydedildi.
Soruşturma kapsamında haklarında tedbir uygulanan 21 şüpheliye ilişkin iletişimin tespitine yönelik ses, fax, sms, ses detayı, tape, satır gibi bilgi ve belgelerin soruşturmadan sorumlu Cumhuriyet savcısının bilgisi ve izni olmadan sanık polis memurları tarafından silinerek imha edildiği ifade edildi.
İddianamede, imha işleminin ardından 141 imha tutanağının imzalanmak üzere ilgili Cumhuriyet savcısına gönderilmesi üzerine durumun ortaya çıktığı yer aldı.
İletişimin tespiti işleminden sonra iletişim içeriklerinin yok edilmesi usulünün CMK 137. maddesinde düzenlendiği anımsatılan iddianamede, şöyle denildi:
"İmha işlemlerinin ilgili Cumhuriyet savcısının denetimi altında yapılabileceği düzenlenmiştir. Somut olayda imha işlemlerinin Cumhuriyet savcısının izni ve bilgisi olmadan yapıldığı ve bu suretle Cumhuriyet savcısının imha edilen bilgi ve belgeler üzerindeki denetim ve kontrol imkanının ortadan kaldırıldığı nedeniyle şüphelilerin görevlerini kötüye kullandıkları tespit edilmiştir. İmha işlemlerinin şube müdürü ve teknik büro amiri olan şüphelilerin bilgisi dahilinde olmadan yapılamayacak olması nedeniyle bu şüphelilerinde bizzat imha işlemi yapan polis memuru diğer şüphelilerle birlikte yaptıkları için onlarda görevini kötüye kullanmışlardır."
İddianamede, tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında TCK'nın 257/1. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.
Görev yerleri değiştirildi
Bu arada, hazırlanan iddianamenin sanıklarından şube müdürü ve büro amirinin bir süre önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ndeki görevlerinden alınarak başka bir birimde görevlendirildikleri öğrenildi.