"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Leyle-i Mi’racınız mübarek olsun

Süleyman KÖSMENE
02 Nisan 2019, Salı
Mehmet Bey: “Miracın ruhen veya misalî beden ile yapıldığını anlatanlar var. Oysa Hazret-i Üstad miracın ruh ve bedenle yapıldığını ifade ediyor. Bu görüş farkının sebebi nedir?”

Miraçta Beden-i Mübarek

Ölçümüz, miyarımız ve mihengimiz ehl-i sünnet itikadı olsun. Yoksa yolumuzu ve ayarımızı kaybedeceğiz. Ehl-i sünnet itikadına göre Miraç, Peygamber Efendimiz’in (asm) mescid-i haramdan mescid-i aksaya, oradan da Allah’ın huzuruna ruh ve beden-i mübarekiyle birlikte yükselişidir. Ehl-i sünnetin kanaati budur. 

Ehl-i sünnetin kanaati dediğimizde bir kişinin kanaatini kast etmiyoruz. Kur’ân’ı ve sünneti bilen, keşif ve ilim sahibi, tahkik ehli nice ulemanın ortak kanaatlerini kast ediyoruz. 

Âyet de zaten bu mânayı ifade ediyor. Buyuruyor ki:

“Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir.”1

Bu âyette “kulunun ruhunu” değil, “kulunu” ifadesi vardır. “Kulunu” kavramının içinde beden-i mübareki de vardır. İmam Taberî’ye göre, “kulunu” kavramını sadece “ruhu” ile sınırlamaya hakkımız yoktur.2

Bu hakikat bin dört yüz yıldan beri ümmetçe bilinir ve kabul edilir. Bediüzaman Said NursîHazretlerinin Otuz Birinci Sözde ispat ettiği haBediüzzaman diyor ki: “Ruh-u Muhammediyenin (a.s.m.) hadsiz vezâifine medâr ve cihâzâtının mahzeni olan cism-i Muhammedî (a.s.m.), elbette onun ruh-u âlîsiyle Arşa kadar beraber gidecektir.”3

Bediüzzaman’ın Cisim Sorusuna Cevabı

Bediüzzaman Hazretleri miracın ruh ve beden-i mübarekle beraber yapıldığına dair delil ve bürhanları da vardır. Bir mülhidin, tayyare ile çok müşkilat içinde ancak bir iki kilometre yukarıya çıkılabildiği, bir insanın binler sene mesafeyi birkaç dakika zarfında cismiyle nasıl gidip geldiğine dair muhayyel sorusuna şöyle cevap verir:

“Arz gibi ağır bir cisim, fenninizce, hareket-i seneviyesiyle bir dakikada takrîben yüz seksen sekiz saat mesafeyi keser, takrîben yirmi beş bin senelik mesafeyi bir senede kat’ ediyor. Acaba, şu muntazam harekâtı ona yaptıran ve bir sapan taşı gibi döndüren bir Kadîr-i Zülcelâl, bir insanı Arşa getiremez mi? Şemsin câzibesi denilen bir kanun-u Rabbânî ile Mevlevî gibi etrafında pek ağır olan cism-i arzı gezdiren bir hikmet, câzibe-i rahmet-i Rahmân ile ve incizâb-ı muhabbet-i Şems-i Ezel ile, bir cism-i insanı, berk gibi, Arş-ı Rahmâna çıkaramaz mı?”4

Binlerce Esrarın Yaşandığı Gece

Binlerce esrarın yaşandığı kutlu Miraç Gecesini inşallah bu gece idrak edeceğiz.   

Hiçbir beşere değil, hiçbir Peygambere de nasip olmayan bir muazzam görüşme, Ferid-i Kevn-ü Zaman rütbesiyle, kâinatın Burhan-ı Natık’ı sıfatıyla Resul-i Ekrem Efendimiz’e (asm) bu gecede nasip oluyor. 

Yol arkadaşı Cibril-i Emin ile birlikte semavatın yedi katını da ziyaret ederek, her bir mertebede mübarek gözüne ve kulağına açılan nimetleri, feyizleri ve nurları müşahede ederek Sidre-i Münteha’ya geliyorlar. 

Peygamber Efendimiz (asm) oradan da Allah’ın (cc) huzuruna yükselerek Allah’ın (cc) ehadiyeti ile, rüyetine ve kelâmına mazhar oluyor.

Binlerce sallallahü aleyhi vesellem. 

İkinci bir Kadir Gecesi  

Bediüzzaman, bu gecenin leyle-i Kadir hükmünde bulunduğunu ve manevi kazancın bire bin olacağını haber veriyor ve şöyle tebrik ediyor: “Leyle-i Miraç, ikinci bir leyle-i kadir hükmündedir. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar. Şirket-i maneviye sırrıyla, inşaallah, her biriniz kırk bin dille tesbih eden bazı melekler gibi, kırk bin lisanla bu kıymettar gecede ve sevabı çok bu çilehanede ibadet ve dualar edeceksiniz..5

Bu geceyi namazla, dua ile, Kur’ân okuyarak, Cevşen okuyarak, Miraç Risalesini okuyarak, münacaat okuyarak ihya edebiliriz. 

Leyle-i Miracınızı bütün ruh u canımla tebrik ederim.

Dipnotlar:

1 İsra Suresi: 1 2 Taberî, XV, 26 3 Sözler, s. 922 4 Sözler, s. 929 5 Şualar, s. 788

 

Okunma Sayısı: 6232
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı