Aydın'ın Didim İlçesi'nde, engelli gençlerin sosyal faaliyetlere dahil edilmesi amacıyla hazırlanan 'Disabled Free Festival-EngelsizFEST' projesi kapsamında tüplü dalış etkinliği düzenlendi.
Didim ve Yöresi Engelliler Derneği ile Sistem ve Jenerasyon Derneği işbirliğiyle hazırlanan; Avrupa Komisyonu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında engellilerin de katılımıyla su altına dalındı. Okenos Dalış Okulu'nun rehberliğinde, Didim 3'üncü Koy'da yapılan etkinlikte; görme engelli ve sualtı dalgıcı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, Didim Kaymakamı İskender Yönden, CHP'li Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş, Sistem ve Jenerasyon Derneği Genel Koordinatörü Gürkan Akçaer ve yurt dışından gelen EngelsizFEST katılımcıları da yer aldı. Görme ve bedensel beş engellinin de aralarında bulunduğu 10 kişi, tüplü dalış gerçekleştirdi.
AB DESTEKLİ PROJE
Dalış sonrası etkinlik hakkında bilgi veren Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Altıntaş, engelli gençlerin sosyal faaliyetlere dahil edilmesi amacıyla hazırlanan projede, engellilere yepyeni beceriler öğretmeyi, topluma yararlı olabilme imkanı sağlanmayı hedeflediklerini söyledi. Altıntaş, "Aynı zamanda gönüllü olan 'EngelsizFEST' vasıtasıyla gençler ve engelliler yeni bilgi, yetenek ve beceriler kazanma ve pratik yapma imkanı buluyor. Avrupa Birliği tarafından ülkemizde desteklenen ilk 'Büyük Ölçekli Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi' olan 'EngelsizFEST'de gönüllüler kendi kültürlerini temsil ederek, atölyelerde çeşitli performanslar sergiliyorlar" dedi.
'DALMAK ÖZGÜRLÜKTÜR'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan da üç tarafı denizlerle çevrili ülkenin Ege tarafında denize daldıklarını söyledi. Kendisinin Ege'de ilk defa denize daldığını belirten Önalan, daha önce Antalya'nın Kaş bölgesinde dalışlar yaptığını, Didim'deki etkinliğin ayrı bir keyif olduğunu dile getirdi. "Dalmak Özgürlüktür" diyen Önalan, "Dalmak o kadar güzel bir özgürlük ki, denize daldıkça özgürlüğünüzü daha fazla hissediyorsunuz. Deniz dibinde o kuma dokunmak, çok keyifli ve müthişti. Balıklara yem vermek de ayrı bir keyifti" diye konuştu.
'HERKESE GÖRE PLANLANMASI LAZIM'
İlk defa 1998 yılında daldığını ve imkanların az olduğunu söyleyen Önalan, 2015'te ülkede engelliler adına çok güzel gelişmelerin olduğunu belirtti. Engellilere yönelik çalışmaların hızlandırılması ve kıyıların engellilere daha uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Önalan, "Erişebilir bir Türkiye için mücadele ediyoruz. Sahillerimiz artık engellilere uygun olmalı. Daha yaşanabilir ve daha tatil yapılabilecek bir sahil ilçelerimiz olmalı. Buraların engellilere açılması, hem bizim Türkiye'deki engelliler için hem de sağlık turizmi için faydalı olacaktır. Türkiye, artık sağlık turizmine doğru gidiyor. Avrupa'dan insanlar gelmeye başladı. Bunun içinde buraların daha sistemli hale getirilmesi lazım ki, herkese hitap edebilsin. Yani herkese göre planlanması lazım" dedi.
DHA