Kadınların imeceyle hazırladığı yufka ekmeği, ramazanda da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süsleyen yufka ekmeği yapmak için bahçeli bir evde toplanan kadınlar, ilk olarak yufka için hamur yoğuruyor, ardından avuç içi büyüklüğünde beze hazırlıyor.
Bezeler, ekmek tahtası üzerinde oklavayla açılıp, saçta pişiriliyor ve üst üste istifleniyor. Uzun süre bu şekilde bekletilebilen yufka ekmek, yemekten kısa süre önce su ile ıslatılarak yumuşaması sağlanıyor.
Dervişpaşa Mahallesi'nde yufka hazırlayan kadınlardan Teslime Pekcan, hasat sonrası değirmende öğüttükleri buğdayın ununu su ve tuzla hamur haline getirip oklavayla açtıkları yufkayı kızgın saçta "Evreç" adı verilen kürekle çevirerek pişirdiklerini söyledi.
Komşuları ve akrabalarıyla imece usulü yaptıkları yufka ekmeğin, ramazanda da sofraları süslediğini anlatan Pekcan, "Yufka ekmeğini, yemekten 10 dakika önce üzerine su serpip örterek dinlenmeye bırakıyoruz. Yumuşayan ekmeği afiyetle yiyoruz. Ramazan sofralarımıza ayrı lezzet katan ekmek, uzun süre kalabiliyor" dedi.
Kızyusuflu köyünden Hacer Türkmenoğlu da yufka ekmeğin günler geçse de lezzetini muhafaza ettiğini belirterek, imece usulü yaptıkları ekmeği yıllardır sofradan eksik etmediklerini, bu yiyeceğin iftar ve sahurda her evde tüketildiğini kaydetti.
AA