"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Oruç ve kalp sağlığı

03 Temmuz 2015, Cuma 13:52
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, oruç tutan kişilerin kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığını, kalp krizi riskinin de önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Kalp hastalarının oruç tutmaması gerektiğini hatırlatan Avcı, yanlış beslenmenin kilo aldıracağı uyarısı yaptı.

Oruç tutmanın sağlıklı insanlar için çok yararlı olduğunu ancak sağlık sorunu olan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Erkan Avcı, yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle bazı tehlikelerin ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Avcı, oruç tutanları ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları, iftar yemeğini ise yavaş ve az miktarda yiyerek birkaç saat sonra öğün takviyesi yapmalarını tavsiye etti.

İftar sofrasında kontrolsüz ve aşırı miktarda beslenmenin organizmanın anormalleşmesine neden olduğunu aktaran Dr. Erkan Avcı, "Şişman insanların orucu kilo verme fırsatı olarak algılamaları yanlış bir yaklaşımdır. Eğer dikkat edilmez ise oruç kilo aldırır. Ramazan süresince kızarmış, aşırı baharatlı, ağır ve yağlı gıdalardan uzak durulmasında ve orucun sıvı gıdalar ile açılmasında yarar vardır." şeklinde konuştu. 

Oruç tutan kişilerin kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığını ifade eden Dr. Avcı, bunun yanında kalp krizi riskinin de önemli ölçüde düştüğünün altını çizdi. Oruç sayesinde yararlı kolesterolün (HDL) arttığını, kötü huylu kolesterolün (LDL) azaldığını belirten Avcı, şöyle konuştu: "Koroner kalp hastalığı riskinin de oruç tutanlarda düştüğü görülmüştür. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun koroner kalp hastalığından koruyucu olabileceği söylenebilir. Koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için oruç riskli olacaktır. Özellikle bol yağlı kalorili ve hızlı yenen iftar yemeklerinden sonra kalp krizi geçirme riski yüksektir."

Dr. Avcı, kalp krizi geçiren, yüksek tansiyonu ve kalp yetersizliği olan hastalarda, hastalık ilaçlarla kontrol altına alınmış bile olsa oruç tutmanın riskli olduğunu vurguladı. Ayrıca kalp yetersizliği olan kişilerin genellikle vücutta artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullandığını, bu ilaçların etkisi nedeniyle oruç zamanı aşırı tuz ve su kayıplarından dolayı bayılmaların hatta şokların meydana gelebileceğini kaydetti.

İftarda vücutta aşırı su ve tuz yüklenmesi sebebiyle sınırlı pompalama gücü olan kalbin aşırı çalışmaya zorlandığını belirten Dr. Avcı, "Bir de hızlı ve bol yemek sonrası mide ve bağırsak sindirim sisteminin kan dolaşımı artar bu da kalbe ilave yük getirir. Aşırı yük kalp yetersizliğine yol açar bu yüzden kalp yetersizliği ve kontrolsüz hipertansiyonu olanlarda oruç tutmak önerilmemektedir." dedi. Hipertansiyonu olan hastaların oruçlarını açtıklarında özellikle tuzsuz perhizlerine sadık kalmaları gerektiğini belirten Avcı, iftardan sonra beslenmeleri iki küçük öğüne yaymalarında yarar olduğunu sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 2083
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı