"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’deki işsiz sayısı 170 ülkenin nüfusunu geçti

08 Ocak 2015, Perşembe 10:41
CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Sanayi Ticaret Komisyonu parti sözcüsü Mehmet Ali Susam, Türkiye’deki işsizler ve iş aramaktan umudunu kesmiş olanların sayısının, içlerinde Yunanistan’ın da bulunduğu 170 ülkenin nüfusunu geçtiğini söyledi.

TÜİK rakamlarına göre işsizlik oranının yüzde 10,5’e ulaştığını, işsiz sayısının ise 3 milyon 64 bini bulduğunu hatırlatan Susam, “Bu rakam Ermenistan, Arnavutluk, Litvanya ve Makedonya gibi 105 ülkenin nüfusundan daha büyük noktaya geldi. TÜİK’in işsizlik rakamı, iş aradığı halde bulamayanların sayısıdır. İş aramaktan umudunu kesen, 9 milyonu aşkın civarında insanımız daha bulunuyor. Bunları birlikte düşündüğümüzde işsiz sayımız 12 milyona ulaşıyor. Bu sayı, dünya üzerindeki 170 ülkeden daha kalabalık. Örneğin Yunanistan’ın nüfusu 11 milyonun biraz üzerinde bulunuyor. Portekiz, Azerbaycan, İsviçre, İsrail, Danimarka ve İrlanda gibi bazı ülkelerin nüfusu, bizim işsizlerimizin sayısının altında kalıyor. İstihdamı sağlamak için sanayiyi destekleyen, çalışan, üreten kesimleri güçlendiren ve mesleki teknik eğitimden başlayarak nitelikli insan gücümüzü arttıracak bir iktidara ihtiyaç bulunmaktadır.” diye konuştu. 

Türkiye’nin istihdam oranlarının kırmızı alarm verdiğini ifade eden Susam, “AKP döneminde uygulanan ekonomik politikalar, üretmek yerine ithalatı teşvik etti. Bunun bir sonucu olarak ara mallarını üreten KOBİ düzeyindeki firmalar sahadan çekildi. Oysa KOBİ’ler, emek yoğun üretim yaptıkları için istihdamın anahtarıdır. Yerli üretimi, yerli ara malını teşvik edecek uygulamalarla KOBİ’leri yeniden üretime yöneltmeye ihtiyacımız bulunmaktadır.” diye konuştu. Esnaf ve sanatkarların ise hipermarketler ve sokak aralarına açılan zincir mağazaların haksız rekabeti neticesinde zor durumda kaldığını hatırlatan Susam, “Esnaflar, yanlarında çalıştırdıkları en az bir kişinin yanısıra girişimci yönleriyle kendileri ve ailelerinin geçimini sağladıkları için istihdama katkı sağlamaktadır. Ayrıca atölyelerde, küçük sanayi sitelerindeki esnaflarımız, meslek eğitimiyle pek çok gencimizin de yetişerek kendi işyerlerini açmasına, esnaflığın sürmesine katkıda bulunmakta, devletin gençlere iş bulmada yaşadığı sıkıntıyı hafifletmektedir.” dedi.

İstihdama olumsuz katkı yapan en önemli etmenlerden birinin de köylülerin tarımdan uzaklaşması olduğunu belirten Susam, “Son 12 yılda tarımda tohum, gübre gibi girdiler ortalama 3 kat, mazot 4 kat ve elektrik 2 kat zamlandı. Oysa çiftçinin sattığı ürünün fiyatı aynı seviyede kaldı. Neticede son 15 yılda ekilebilir tarım alanı 2,5 milyon hektar azalırken tarımın GSYH’ye katkısı yarı yarıya düştü. Çiftçilerin ortalama yaşı 40’a ulaştı. Türkiye, tarımı yük olarak görmekten vazgeçmelidir. Dünyada organik ve sağlıklı tarım ürünlerinin tüketimi hızla artarken Türkiye de geniş toprakları, deneyimli çiftçisi ve bilgi birikimiyle tarımı güç olarak görmeli ve desteklemelidir.” diye konuştu.

Bu yılın seçim yılı olduğunu hatırlatan Susam, “AKP, 12 yıldır iktidardadır. Yapabileceği her şeyi yapmış ancak Türkiye’yi bir adım ileri götürmeyi başaramamıştır. Bu seçimde işsizliği bitirmeyi, çalışana, üretene destek vermeyi kendine ilke edinmiş bir partinin, CHP’nin iktidara gelmesine ihtiyaç bulunmaktadır. CHP iktidarı, ekonomiye borsa-finans-döviz penceresinden değil, üretim-ihracat-istihdam penceresinden bakacak. Mesleki eğitimden başlayarak nitelikli insan gücümüzü arttıracak, KOBİ’leri, küçük işletmeleri, sanayiciyi teşvik ederek çarkların yeniden dönmesine, üretimin yeniden başlamasına ve istihdamın sağlanmasına katkıda bulunacak.” dedi.

Okunma Sayısı: 1236
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı