MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, son açıklanan ekim ayı işsizlik rakamları üzerinden AKP iktidarına yüklendi.
Türkiye’de işsizlik oranlarının son dönemde görülmedik ölçüde artış eğilimi içine girdiğini belirterek, aktif istihdam politikalarının hayata geçirilmesini istedi. Gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Tanrıkulu, “Milletimiz iş, aş derdindeyken AKP akraba, eş, dostunu kamuya atama derdinde.” dedi.
'ESAS OLAN AMAÇTIR'
Ekonomi politikalarının nihai hedefinin, vatandaşların rahat ve huzur içinde, karınlarını doyurabilecek şekilde yaşamasını sağlamak olması gerektiğini belirten Milletvekili Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Bizlerin de önemsediği bazı göstergeler, aslında araç olmaktan öteye gitmemektedir. Esas olan amaçtır ve buna ulaşabilmek için insanların geçimini temin etmesi, yani bir iş sahibi olması gerekmektedir ancak her geçen yıl bu amaçtan giderek uzaklaşılmaktadır.”
'İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18, İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON 427 BİN'
İşgücü istatistiklerinde, Şubat 2014’te yapılan revizyonlardan ötürü yıllık artışlara ihtiyatla bakılması gerektiğini savunan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açıklanan yüksek işsizlik rakamlarına baktığımızda, gidişatın kötü ve gelecekten umudun olmadığı da görülmektedir. Diğer yandan Orta Vadeli Program’a (2015-2017) göre işsizlik konusunda hedefin, yani yüzde 9,6’nın tutmayacağı bugünden kendisini belli etmektedir. Umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son dört haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 18'lere ve işsiz sayısı da 5 milyon 427 bin kişiye çıkmaktadır.”
'EĞİTİMLİ GENÇLER İŞSİZ'
“2014 yılı başında yüzde 14 seviyelerinde olan genç işsizlik yüzde 19,7’ye yükselmiş, artık her dört gencimizden biri işsiz hale gelmiştir.” ifadesini kullanan Ahmet Kenan Tanrıkulu, şunları söyledi: “Buradaki temel sebep büyüme oranındaki zayıflama olup genç işsizlikteki yükselişin bir trend değil, genel işsizlikteki yükselişe paralel bir durum olduğunun göstergesidir. Normalde mezuniyet dönemlerinde, yani haziran ayında genç işsizlikte yükseliş olurken alım ayları olan eylül ve ekim aylarında yükseliş olması, çok fazla iş alanı yaratılamadığını göstermektedir. Eğitimli genç işsizlikte oran yüzde 30’lara kadar çıkmaktadır.”
'İŞGÜCÜ POLİTİKALARI YENİDEN ELE ALINMALI'
İşsiz sayısı devamlı artmasına rağmen siyasi iktidarın işsizliği düşürme adına bir programı olmadığını sözlerine ekleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, “Hedeflerinde, işsizliği çok düşük mertebelere çekmek gibi küçük bir temenni vardır. Bu yüzden iktidar işsizlik gündemini değiştirmekte, görmezden gelmekte ve siyasi gündemi ön plana çıkarmaktadır. MHP işsizliğin üretim, büyüme ve adil bölüşümü de içine alan yeni politikalar içeren farklı bir yaklaşımla önleneceğini düşünmektedir. Bu çerçevede ülkemizdeki işsizliğin çözümü için ülkemizin demografik yapısı, eğitim ve işgücü politikalarının yeniden ele alınması gerekliliğine ve göç sorununun tüm yönleriyle incelenip millî politikalar oluşturulması gerektiğine inanmaktadır.” diye konuştu.