AKP, CHP ve HDP'nin Ermeni kökenli vatandaşlara milletvekili listelerinde yer vermesi, adayları sevindirdi.
İstanbul listelerinde AKP Ermeni gazeteci Markar Esayan'ı 2. bölge 12. sıradan, CHP Selina Doğan'ı 2. bölge 1. sıradan, HDP Murad Mıhçı'yı 1. bölge 11. sıradan, Filor Uluk Benli'yi 2. bölge 10. sıradan ve Garo Paylan'ı 3. bölge 2. sıradan aday gösterdi.
Yazar ve gazeteci Markar Esayan, seçilmesi halinde AKP'nin ilk Ermeni milletvekili olacak.
AKP'nin İstanbul 2. Bölge 12. sıra adayı Esayan, farklı partilerin seçilebilecek sıradan Ermeni adaylara yer vermesinin önemine işaret ederek, "Bu bizim normalimiz. Biz bu normalimizden 2000'e kadar son 70-80 yılda uzaklaşmıştık. Biz çok kültürlü Osmanlı devlet geleneğinden geliyoruz. Bu devlet geleneğinde çok kültürlülük yönetime de yansımıştı" dedi.
Esayan, diğer partilerin de Ermeni aday göstermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, "AKP'nin bu ön açıcı hamleleri diğer partileri de değişmeye zorluyor. Bu önce belki biraz taklit ve taktik yoluyla oluyor. Ama taklit ede ede CHP'nin de demokratikleşeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
CHP'nin Selina Özuzun Doğan'ı, İstanbul 2. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı göstermesinin CHP için çok büyük bir adım olduğunu dile getiren Esayan, CHP'nin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun imzasıyla 3-5 yıl önce "Neden gayrimüslim vatandaşların mallarını iade ediyorsunuz" diyerek, Anayasa Mahkemesi'ne gittiğini hatırlattı.
"Benim için sürpriz oldu"
CHP'nin İstanbul 2. bölge 1. sıradan millletvekili adayı Ermeni asıllı Selina Doğan, sürpriz olarak tabir edilen isimlerden. Seçilmesine kesin gözüyle bakılan ve Meclis'e girmesi halinde uzun yıllar sonra parlamentodaki ilk Ermeni kadın milletvekili olacak Doğan, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu.
Partilerin seçilecek sıradan Ermeni kökenli aday göstermesini olumlu bulan Doğan, "Sonuçta yasal zeminde, Meclis'te azınlıkların kendini temsil etme kabiliyetini sergileyebilmeleri, bu olanağı bulabilmeleri, içinde bulundukları konumda orayı dönüştürme imkanına sahip olabilmeleri önemli" dedi.
"HDP'nin hassasiyetinin tezahürü"
HDP de listelerinde seçilebilecek sıralarda azınlıklara yer verdi. İstanbul 3. bölge 2. sıradan milletvekili adayı gösterilen Ermeni asıllı Garo Paylan (Karabet Paylan), Özel Yeşilköy Ermeni İlk ve Ortaokulu'nun kurucuları arasında yer alıyor.
Paylan, CHP ve AKP'nin de seçilebilecek sıradan Ermeni asıllı aday göstermesine ilişkin, "Bu durum, HDP'nin bütün halkların temsiliyeti konusundaki hassasiyetinin tezahürüdür" dedi.
"Esas mesele kendi kimliğinle mücadele edebilmek"
HDP'nin İstanbul 1. bölge 11. sıra milletvekili adayı Ermeni asıllı Murad Mıhçı ise siyasete Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nde başladı, Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin Kadıköy teşkilatında yöneticilik yaptı.
TBMM'ye girmesi halinde "siyasi çizgisinin gerektirdiği tüm çalışmaların içinde söz söylemeyi" amaçladığını ifade eden Mıhçı, "Sadece Ermenilerin yaşadığı sorunlarla anılmak en arzu etmediğim durum. Sadece Ermeniler değil, bütün emekçiler için mücadele edeceğim" dedi.
Ermeniler de milletvekili olabilir
Üstad Bediüzzaman Sair Nursi, Münazarat adlı eserinde kendisine yöneltilen "Şimdi Ermeniler kaymakam ve vali oluyorlar, nasıl olur?" sorusuna şöyle cevap veriyor:
Saatçı ve makineci ve süpürgeci oldukları gibi... Zira meşrutiyette, hâkim millettir. Hükûmet hizmetkârdır. Meşrutiyet doğru olursa; kaymakam ve vali reis değiller, belki ücretli hizmetkârdırlar. Gayr-ı müslim reis olamaz, fakat hizmetkâr olur. Farzediniz memuriyet bir nevi riyaset ve bir ağalıktır.
AA