"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çavuşoğlu, ABD'de Türk toplumunun temsilcilerine hitap etti

11 Ekim 2014, Cumartesi 22:31
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve diğer ülkelerin "tekil hafızalı tarihi tezleri" tartışmasız gerçek olarak kabullenmesine ve bunların kanunlarla belirlenmesine destek vermemesi gerektiğini belirterek, "Maalesef görüyoruz ki 1915 olayları iç siyaset hesapları ve oy devşirme arayışları ile suistimal edilmektedir" dedi.

 

Çavuşoğlu, New York Türkevi'nde ABD'deki Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile biraraya geldi. Toplantıya Washington ve Ottawa Büyükelçileri ile ABD'de görev yapan başkonsoloslar da katıldı.

Bakan Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, güçlü ittifak ve ortaklık bağları bulunan ABD ile ilişkilerinin dış politikanın önemli sac ayaklarından birini teşkil ettiğini kaydederek, ABD'deki Türk toplumunun her geçen gün daha kuvvetli hale geldiğini söyledi.

Türk-Amerikan derneklerinin ABD yönetimi, kongresi ve Amerikan kamuoyu nezdinde önemli roller oynadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Türk- Amerikan toplumunun yeni nesil üyelerinin bir yandan kendi kültürleri ile olan bağlarını korurken diğer yandan Amerikan toplumu ile bütünleşmesini ve toplumsal ve siyasal yaşama başarıyla katılmalarını önemsiyoruz" dedi.

ABD'deki Türk toplumunun dünya ve Türkiye'ye farklı açılardan bakmasının doğal ve yararlı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Biz hiçbir zaman tek sesle konuşan, renklerini ve farklılıklarını kaybetmiş bir toplum arayışı içinde değiliz" diye konuştu.

Türkiye'nin çıkarları gerektirdiği zaman birlikte hareket edilmesinin önemini de vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz hiçbir grup, etnik ya da dini aidiyeti ötekileştirmiyoruz. Bizim için dostlar ve potansiyel dostlar vardır. Diasporamız ise Anadolu'nun tarihi ve özündeki tüm bileşenleri kapsamaktadır. Önemli olan ortak çıkarlarımız ve Türkiye'nin çıkarları söz konusu olduğu zaman bu ortak paydada birleşebilmektir" dedi.

- "Ermeni iddiaları Türk tarihini şeytanlaştırma girişimi"- 

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında 1915 olaylarının 100. yılı vesilesiyle Ermeni iddialarının tekrar gündeme getirilmesine de değinerek, Ermenistan ve diasporanın uluslararası bir kampanya yürütmekte olduğunu ve Türk tarihi ve kimliğini "adeta şeytanlaştırma" girişiminde olduklarını söyledi.

 2015 yılının Türkiye için bir çatışma yılı olmadığını ve bir propaganda savaşının merkezi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye gibi özgüveni yüksek çağdaş değerleri benimsemiş bir devlet, böylesi bir savaşın içinde yer almaz. Tabiatıyla bu yaklaşım 100 yıl önce yaşanan ve açıklığa kavuşturulması gereken daha pek çok hususun bulunduğu hadiselerin tek yanlı bir hafızayla dayatılmasının kabul edildiği anlamına da kesinlikle gelmez" dedi.

Ermeniler'in Osmanlı'nın son yıllarında ve savaş şartlarında yaşadıkları acıların nesilden nesile aktarılarak büyük bir travmaya dönüştürüldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, bu ruh halinin ikinci ve üçüncü nesil Ermeniler'i Türkler'den tamamen kopardığını ve kendilerinin bu durumu yadırgadıklarını kaydetti.

Tarihe ilişkin meselelerin "adil hafıza ve nesnel bilgi" temelinde incelenmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, 2015 yılının Çanakkale Savaşının da 100. yıldönümü olduğunu, ancak bu savaşın şimdi Anzaklar ile dostluk doğurduğunu vurguladı.

- "İç siyasi malzeme yapılmamalı"

Ermeni tezlerinin ABD'de iç siyasi malzeme olarak kullanılmasına tepki gösteren Çavuoğlu, "Başta ABD ve diğer ülkelerin tekil hafızalı tarihi tezleri tartışmasız gerçek olarak kabullenmesine, bunların kanunlarla belirlenmesine destek vermemelidir. Oysa maalesef görüyoruz ki 1915 olayları iç siyaset hesapları ve oy devşirme arayışları ile suistimal edilmektedir. Bu yanlıştır" dedi.

"Soykırım" olarak adlandırılan suçun çerçevesinin uluslararası kanunlarla çizilen bir hukuki kavram olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Bu tarihi ortak acıyı, ülkemize karşı bir kampanyanın merkezine yerleştirerek bundan fayda sağlamak isteyen çevrelere Amerikalı dostlarımızla beraber karşı çıkmalıyız. Sizlerden gerçek demokrasilerin yapı taşı olan ifade özgürlüğü temelinde 1915 meselesine ilişkin insani ve ahlaki tutumumuz ile konunun tarihi ve hukuki gerçeklerine dair bilgi temelli görüşlerimizi Amerikan kamuoyuna ve özellikle Ermeni çevrelere mümkün olabildiğince aktarmanızı rica ediyorum" diye konuştu.

Bu konuda her türlü çalışma ve işbirliğine açık olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Türk ve Ermeni halklarının, bir grup tahrikçi ile onlara şirin görünmek isteyen siyasetçi ve akademisyenlerin esiri olmayacak kadar sağduyuya sahip olduklarına da inanıyorum" dedi.

 

Okunma Sayısı: 1242
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı