İP Genel Başkanı Perinçek, AİHM'de Ermeni iddiaları konusundaki davanın temyiz duruşmasına ilişkin, "Mahkemeye hukuki kanıtlarımızı ve tarihi gerçekleri sunduk" dedi.
Duruşmaya müdahil ülke olarak katılan Ermenistan tarafının savunduğu argümanların fikir özgürlüğüne aykırı olduğunu söyleyen Perinçek, "Savunmanın inandırıcı olup olmadığını mahkeme takdir edecek. Düşünce hürriyetine aykırı ve meydan okuyan savunmaların mahkemede itibar göreceğini sanmıyorum" diye konuştu.
Duruşma boyunca Ermenistan ve İsviçre tarafının tamamen duygulara seslendiğini ve acıları hatırlatmaya çalıştığını vurgulayan Perinçek, Ermenilere karşı bir tavır takınmadıklarını söyledi.
Perinçek, "Dikkat ediniz biz karar aldık. Hiçbir zaman Ermeniler aleyhine birşey söylemedik. Aynı zamanda Türklerin, Kürtlerin ve Müslümanların yaşadıkları büyük acıları ve faciaları da dile getirmedik" ifadelerini kullandı.
Mahkemeye hukuki zemini olmayan hiçbir belgeyi sunmadıklarını vurgulayan Perinçek, "Çünkü mahkemeyi o tür ucuz savunmalarla, argümanlarla etkileme yöntemi bizim için makbul değil. Biz mahkemeye hukuki kanıtlarımızı ve tarihi gerçekleri sunduk" şeklinde konuştu.
"Mücadele bizimle Ermeniler arasında değil"
Perinçek, Ermeni meselesinde hep büyük emperyalist devletleri karşılarına aldıklarına dikkati çekti. Sorunun Türklerle Ermeniler arasında bir sorun olmadığına değinen Perinçek şunları kaydetti:
"Çarlık Rusyası, İngiltere ve Fransa gibi büyük emperyalist devletler, 1915'le ilgili Türkiye'ye karşı suçlamaları savaş koşullarının olduğu zamanlardan bu yana dile getirdiler. Bu, savaşın bir parçasıydı. Onun için biz bunu gördük ve karşımıza Ermenileri değil maalesef bir kısım Ermeni örgütlerini kullanan Emperyalist devletleri aldık. Mücadele bizimle Ermeniler arasında değil bizimle Emperyalist devletler arasındadır."
Perinçek, İsviçre’de yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007 yılında çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu.
AİHM’e yaptığı başvuruda Perinçek, "İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini" savunmuştu. AİHM başvuruya ilişkin 17 Aralık 2013'te aldığı kararla, İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme, karar sonrası İsviçre'nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı.
AA