Karikatürist Osman Suroğlu’nun eserleri Filistin’in Ramallah şehrinde açılan “Dostluğun Çizgisi” adlı sergiyle Filistinlilerle buluştu.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) katkılarıyla Ramallah Kültür Sarayı'ndaki serginin açılışına TİKA Başkanı Serdar Çam, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, şair Nuri Pakdil ile Türk ve Filistinli yazarlar katıldı. Filistinlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve 50 eserin yer aldığı ''Karma'' adlı sergide ağırlıklı olarak Filistin ve islamofobia konulu karikatürler yer aldı. TİKA’nın 4 dilde baskısını gerçekleştirdiği karikatür albümü, katılımcılara hediye edildi.
Filistinlilerin sergideki eserleri beğendiğini belirten Suroğlu, şunları söyledi:
“Genellikle insanı anlatmaya çalışıyorum karikatürlerimde. İnsanın davranışlarını ve çevresiyle olan ilişkilerini ele alıyorum. Aynı zamanda dünyada olan hadiseleri de izliyorum. Bunlarla ilgili de devamlı üretiyorum. TİKA’dan burada sergi açmak için teklif geldiğinde özel bir seçki yaptım aslında ama tüm insanlığı ilgilendiren karikatürleri de sergiye aldım.”
Türkiye’de insanların Filistin’e bakarken, acı çekenlerle aynı duyguyu hissetmeye çalıştığını belirten Suroğlu, “İnsana karşı yapılan yanlışlıklarla ilgili mutlaka bir tepki var. Özellikle bizim gibi karikatürle, sanatla ilgilenen insanlarda bu hassasiyet çok daha fazla var. Tabi dünyada en çok konuşulan olaylardan biri de Filistin ile İsrail arasındaki ilişkiler. Bizi etkiliyor haliyle. Özellikle grafik karikatür sanatı buna çok uygun bir zemin” ifadelerini kullandı.
Suroğlu, Charli Hedbo dergisinde yayınlanan karikatürlerle ilgili de “Haliyle Charli Hebdo’nun yayınları dokunulmaması gereken şeylere dokunuyor ve bu çok yanlış. Bunun yanında bazılarının onları katletmesi, şiddet uygulaması da aynı derecede yanlış diye düşünüyorum. Karikatürlerimi bu prensiplere dikkat ederek çizmeye çalışıyorum. Başkalarını rencide etmemeye çalışıyorum. Kimsenin kutsal değerlerine karşı bir tutumda bulunmam mümkün değil” yorumunda bulundu.
AA