İbn-İ Battuta’nın Safranbolu’ya gelİşİnde “Hendek” olarak bahsettİğİ Tabakhane bölgesİnİn restorasyonuyla İlgİlİ plan değİşİklİğİne gİdİldİ.
Orta Çağ’ın en önemli seyyahı kabul edilen İbn-i Battuta’nın Safranbolu’ya gelişinde “hendek” olarak bahsettiği dericilikte önemli bir üretim alanı olan Tabakhane bölgesinin restorasyonuyla ilgili Safranbolu Belediyesince plan değişikliğine gidildi. İbn-i Battuta seyahatnamesinde Safranbolu’yu anlatırken “Tepe üzerine kurulmuş küçük bir şehir. Eteklerinde hendek var” şeklinde tarif ettiği dericilikte önemli bir üretim alanı olan Tabakhane, restore edilerek turizme kazandırılmayı bekliyor.
Amacımız, bölgeyi turizme kazandırmak
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, 1800-1900’lü yıllara kadar 84 deri üretim atölyesinin bulunduğu Tabakhane bölgesinin restore edilmesi birçok kez gündeme geldi. Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, Tabakhane bölgesinin Safranbolu’nun başlıca değerlerinden biri olduğunu söyledi. Bölgenin sadece kültürel sit alanı değil, tabiî sit alanı olduğunu vurgulayan Ürkmezer, şunları kaydetti: “Başlıca amacımız, atıllığı ortadan kaldırıp bölgeyi turizme kazandırmak. Orada koruma altındaki Safranbolu evleri de var. Bu alandaki projelendirmeler, evlerin daha kullanışlı hale gelmesi, orada olmaması gerek binaların kamulaştırılarak yıkılmasını içeriyor. Orayı tamamıyla dereyi de elden geçirilerek, rekreasyon alanı oluşturup tabakhane binasının kazanılmasını amaçlıyoruz.”
AA