Edirne'de, Tunca Nehri kıyısında taşkınlar nedeniyle harap olan Kasımpaşa Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılacak restorasyon kapsamında 3 metre yükseltilecek.
Osmanlı döneminde saraydan kayıklar yoluyla Tunca ve Meriç nehirleri kullanılarak ibadet için gidilen, zamanla kenti taşkından korumak için oluşturulan yüksek sedde ile nehir arasında kalan Kasımpaşa Camisi, nehirdeki taşkınlar nedeniyle fiziksel olarak deforme olmaya başladı.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 2010'da caminin daha fazla harap duruma düşmemesi için iki yol önerdi ancak çözüme ulaşılamadı.
Toprak setin, nehirle cami arasına gelecek şekilde cami çevresini sararak yeniden yapılandırılması önerisi, yeterli taban bulunamadığı için uygulanamadı. Taşınma önerisi ise Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca uygun görülmedi.
II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet'in vezirliğini yapmış "evliya" olarak da anılan Kasım Paşa tarafından 1478 yılında inşa ettirilen caminin ihyası için sürekli proje üreten Vakıflar Genel Müdürlüğü, mescidin ibadete açılması amacıyla yürüttüğü proje hamlelerinden birini daha Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunacak.
Projeye göre, yaklaşık 60 yıldır ibadete kapalı ecdat yadigarı cami, yükseltilerek restorasyonu sonrasında ibadete açılacak.
"Yalı camisini yine halkımızın ibadetine açacağız"
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, taşkınlar nedeniyle Kasımpaşa Camisi'nin sedde ve nehir arasında kalması nedeniyle harap düştüğü ve 60 yıla yakındır kullanılamadığını söyledi.
Yalı camisi olma özelliği taşıyan caminin yerinde koruma metoduyla özgün olarak yeniden ihya edileceğine dikkati çeken Güneren, şu bilgileri verdi:
"Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak buranın yalı camisi olmasını da dikkate alarak yerinde koruma metoduyla özgün bir şekilde ibadete açmak için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu da camiyi yerinde yükseltme olacak. 50'ye yakın kazık çakılarak bir nevi krikolarla cami yerinde yaklaşık 3 metre kadar yükseltilecek. Daha sonra cami restorasyona tabi tutulacak. Böylelikle bir taşkına maruz kalmadan cami ibadete açılmış olacak. Yalı camisini yine halkımızın ibadetine açacağız.
Edirne, köprüler şehri. Sedde ve cami arasında ulaşım sağlayacak bir de kentin köprü dokusuna yakışan köprü inşa edilecek. Edirne, Tunca ve Meriç nehirleri kıyılarını kısmen kullansa da nehir kıyıları tam anlamıyla kullanmıyor. Buradaki peyzaj çalışmamızla bir yaşam alanı da oluşturacağız. Türkiye'de bu şekilde yükseltilen ve kullanılan bir başka yapı yok. Bu, ilk kez uygulanacak."
AA