Türkiye Diyabet Vakfı ile İnönü Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "Sahibinden Diyabet Öyküleri" adlı ödüllü yarışmaya başvurular başladı.
Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İnönü Üniversitesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, yaptığı açıklamada, diyabet hastalarının çok farklı şeyler yaşadıklarını gözlemlediklerini söyledi.
Hastalığın sadece kişiyi değil, ailesini de yakından ilgilendirdiğini ve tüm yaşamlarını etkileyebildiğini dile getiren Şahin, diyabetin pek çok özelliği içinde barındıran bir hastalık olduğunu vurguladı.
Diyabetin kişinin beslenmesinden uyku düzenine kadar yaşam düzenini etkilediğini belirten Şahin, hastaların duygusal olarak da zorlu bir süreçten geçebildiğini ifade etti.
Bu kapsamda diyabet hastalarının yaşadıklarını ilk ağızdan öğrenebilmek adına çalışma yaptıklarını anlatan Şahin, Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ile "Sahibinden Diyabet Öyküleri" isimli yarışma düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.
Diyabet hastalarının tecrübelerini paylaşmaları amacıyla düzenlenen yarışmada, hastalar ya da yakınlarından hastalık sürecinde yaşadıklarını kaleme almalarını istediklerini kaydeden Şahin, çalışmalarının hem diğer hastalar hem de hekimler açısından olumlu sonuçları olacağına inandıklarını belirtti.
"Diyabet açısından bu çalışma bir ilk olacak"
Çalışma sonunda jürinin belirlediği bazı öykülerin kitaplaştırılacağını ifade eden Şahin, "Bu kitap da diyabetle yeni tanışan hastalara yol gösterecek. Hastalar, yaşamını diyabetli olarak sürdüren insanların tecrübeleri ışığında ne gibi sorunların nasıl üstesinden gelebileceklerini, bu süreçte yalnız olmadıklarını görebilecekler. Hekimler ya da hekim adayları da empati kurarak hastanın yaşadıkları ışığında onları telkin edebilecek, hastayla aynı dili kullanabilecek. Diyabet açısından bu çalışma bir ilk olacak. Diyabete yeni bir pencere açacak" diye konuştu.
Şahin, birinci seçilen öykünün sahibine 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye de bin lira ödül verileceği, katılımcıların 1 Eylül 2015'e kadar [email protected] adresine başvuru yapabileceklerini kaydetti.
AA