ŞANLIURFA’DA BALIKLIGÖL’ÜN KUZEYİNDE BULUNAN VE ASIRLIK TARİHÎ MEZARLARIN BULUNDUĞU KIZILKOYUN NEKROPOLÜ, MEZAR SÜSLEMELERİ VE BULUNTULARINDAN DOLAYI OLDUKÇA SIRA DIŞI YAPILAR OLARAK ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR.
NEKROPOLİSLER, Eski Yunanca’da nekros: Ölü ve polis: Şehir kelimelerinden oluşan, antik Yunan ve Roma kentlerinde, şehir merkezi dışında yer alan mezarlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Mağara oyuklarından oluşan nekropolislerin her birinde, yapıldığı dönemin gömü ihtiyaçlarına göre farklı sayılarda mezarlık bulunuyor. Mezarlıkların aslı olduğu yerde korunurken, içinden çıkan insan fosilleri korunmaya alınmış durumda.
19 asırlık mezarlar
Antik Yunan ve Roma kültürünün Edessa (Şanlıurfa) kent merkezinde yer alan en önemli kalıntılarından biri olan Nekropol’ün milattan sonra 2. ve 4. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Şanlıurfa Müze Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü arkeolojik kazı ve temizlik çalışmaları sonucu 61 kaya mezarı gün yüzüne çıkarılmış olup, çıkarılan mezar odalarının genellikle kare planlı olması dikkatleri çekiyor. Mezarların odalı bölmelere ayrılmış olması, her aile için ayrı mezar odaları oyulmuş olabileceğini akıllara getiriyor.
Şanlıurfa turizmine kazandırıldı
Bazı mezar odalarının içerisinde dönemin mitolojik ve dini sahnelerinin canlandırıldığı kabartmalar bulunuyor. Kabartmalar dikkatle incelendiğinde şahmeran figürü ve ince işlemeler olduğu anlaşılıyor. Yapılan araştırmalar, dönemin geleneklerine göre ölünün başına çeşitli ziynet eşyaları ve hediyeler bırakılmakta olduğunu ve belirli tarihlerde anma töreni yapılıp kurban kesildiğini söylüyor. Edessa Kenti’nin önemli Nekropollerinden olan Kızılkoyun, mezar süslemeleri ve buluntularından dolayı oldukça sıra dışı yapılar olarak Şanlıurfa turizmine kazandırılmış.
FETHİYE SONGÜL AKAY - ŞANLIURFA