"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mimar Sinan’ın eseri bu halde

14 Ocak 2019, Pazartesi 19:24
Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, İstanbul AyaKapı’daki “Nurbânu Vâlide Sultan/Ayakapı Hamamı Ve Çeşmesi”nin içler acısı halini gündeme taşıyarak ilgisizliğe tepki gösterdi.

Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, İstanbul Aya Kapı’daki “Nurbânu Vâlide Sultan/Ayakapı Hamamı Ve Çeşmesi”nin içler acısı halini gündeme taşıyarak ilgisizliğe tepki gösterdi. Müfid Yüksel’in mufity.blogspot.com.tr sayfasında konu ile ilgili yazısını bir bölümü şöyle:

“Nurbânu Vâlide Sultan/Ayakapı Hamamı Ve Çeşmesi (Havuzlu Hamam, Gül Çeşmesi) Haliç surlarının Aya Kapısı ile Fener Kapısı arasındaki bölümünde, eskiden Yenikapı adıyla tanınan kapının hemen yanındadır. Çok harap vaziyettedir. Karşı tarafında çeşmesi bulunmaktadır. Bugün Abdülezel Paşa Caddesi ile Miralay Nazım Bey Sokağının kesiştiği noktada yer almaktadır. Hamam, halen mevcut inşâ kitabesine göre 990/1582-83 tarihinde inşâ edilmiştir. Sultan III. Murad’ın vâlidesi Nurbânu Vâlide Sultan (Vefatı: 21 Zilka’de 991/6 Aralık 1583) tarafından Üsküdar’da kendi eseri olan Atîk Vâlide Camiine gelir getirmek üzere Mimar Sinan’a inşâ ettirilmiştir. Mimar Sinan’ın eserleri ile alakalı Tezkiretu’l-Bünyân’da hamam, “Vâlide Sultan Hammâmı Cebe Alî Kapusında” şeklinde kaydedilmiştir. (Sâî Çelebi, Tezkiretu’l-Bünyân, 1315:44 ; Konyalı, 1948:51) Bina, Valide Sultan, Yenikapı veya Havuzlu Hamam isimleri ile de tanınır. Hamam tek hamam olarak yaptırılmıştır. (Wolfgang Müller-Wiener, 1977:97,309,325; 2001: D 3/1, 97,309, 325) 

KİTABEDE NE YAZIYOR?

Giriş Kapısı Üzerinde Halen Mevcut 990/1582-83 Tarihli İnşâ Kitâbesi şu şekilde okunmaktadır:

lBihamdillâh bu câ-yı Hürrem-âbâd

lHezârân sa’yle çün buldı itmâm

lBu âlî menzile dinildi  târîh

lKi yüzi suyıdır şehrin bu hammâm

l990

MİMAR SİNAN ESERİ AMA HARAP VAZİYETTE

Kitâbe metni Hafız Hüseyin Ayvansarâyî’nin “Mecmuâ-i Tevârih”inde bazı farklılıklarla kaydedilmiştir. (Ayvansarâyi, Mecmuâ, Topkapı Sarayı Kütüphanesi Yazmaları, H 1565, 126a). Kitâbe metni, Mehmed Ziâ Bey’in İstanbul ve Boğaziçi adlı ünlü eserinde doğru bir şekilde kaydedilmiştir. (Mehmed Ziyâ, 1336:1/342) Mimar Sinan eseri olduğu halde, 1940’lı yıllarda artık kullanılmayan bir hamam olduğu için de yakın tarihimizde pek tanınmamıştır. Vakıflar Umum Müdürlüğü tarafından şahıslara satılıp özel mülkiyete geçen hamam, bugün için tümüyle harap durumdadır. 1947’de bu yapı bir kereste deposu olarak kullanılmaya başlanmış iki halvet kubbesi çökmüştür. Kurnaları ve mermer döşemeleri sahiplerince satılmıştır. Bugüne kadarda bu fonksiyonunu sürdürmüştür. Şimdilerde de yine kereste deposu olarak kullanılmaktadır. 

İstanbul -Yeni Asya

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 3169
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı