"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Göbeklitepe cazibe merkezi oldu

29 Temmuz 2018, Pazar 19:11
Tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması, Şanlıurfa ve bölge turizmini canlandırdı.

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesinde bulunan, tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması, şehir ve bölge turizmini canlandırdı. Sıcak havaya rağmen yerli ve yabancı turistler Göbeklitepe’yi görmek için şehre gelmeye başladı. Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, ‘Daha eskisi yok’ diyerek yıllardır tanıtımını yaptıkları Göbeklitepe’nin UNESCO listesine girmesinin sadece Şanlıurfa değil, bölge ve Türkiye turizminin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Şanlıurfa merkezine 18 kilometre mesafede, Örencik Mahallesi yakınlarında Neolitik döneme ait Göbeklitepe’de, 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde kazı çalışmalarına başlandı. Dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve 12 bin yıl öncesine ait 65 santimetre uzunluğunda heykel ve çeşitli tarihi eserler bulundu. Göbeklitepe, 1 Temmuz’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildi.

ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI

Tarihi, Milattan Önce 11 bin 500 yılına kadar uzanan ve İngiltere´de bulunan Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden ise 7 bin 500 yıl daha eski olan insanlığın en büyük tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasıyla birlikte, son zamanlarda yabancı turistlerin ziyaret ettiği adres olmaya başladı. Ziyaretçiler, Göbeklitepe’nin ardından Şanlıurfa´nın diğer tarihî güzelliklerinin yanı sıra komşu şehirler Gaziantep, Mardin ve Adıyaman’ı da dolaşmayı ihmal etmiyor.

TANITIM ÇALIŞMALARINA DEVAM

Göbeklitepe’nin cazibe merkezi olmasını hedeflediklerini ve bunun için de çalışmalarının süreceğini dile getiren Demirkol, şöyle devam etti: “Göbeklitepe; ilçemiz, şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir kazançtır. Göbeklitepe’nin UNESCO listesine girmesi bizim için büyük mutluluk kaynağı olduğu gibi, yeni sorumlulukları da getirdi. Hedefimiz Göbeklitepe ile açık hava müzesi konumundaki Şanlıurfa’da milyonlarca turisti ağırlamak.”

KAZILAR DEVAM EDİYOR

Göbeklitepe’de, arkeolojik kazı çalışmaları da devam ediyor. Genişliği göz önüne alındığında ve yapılan jeofizik çalışmalarında 200’den fazla dikili taşın toprağın altında olduğunun tesbit edilmesiyle, bölgedeki kazıların 150 yıl daha süreceği belirtiliyor. 

DHA

Okunma Sayısı: 1864
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı