"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fotoğrafçılar çarşısında ‘dijital’ hüzün

22 Ekim 2012, Pazartesi
YILLARCA kullanılan analog fotoğraf makinelerinin yerini dijital makineler aldı. Ustalar, dijital makinelerin analog makinelerin kalitesine erişemediğini söylese de daha pratik ve daha masrafsız olmalarından dolayı dijital makineleri tercih etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Tarihî Hayyam Çarşısı’nda mesleğini sürdüren Resul Bozdağ, filmli makinelerin bir köşeye atılacağını asla aklına getirmediğini ifade ediyor. Bozdağ, “Satmak için aldığım filmli makinelerin son sahibi oldum.” diyor.

Sirkeci’de bulunan tarihî Hayyam Pasajı olarak bilinen fotoğrafçılar çarşısında, bu günlerde geçmişe özlem hakim. Analog makinelerin yaygın olduğu dönemlerde yaşanan hareketlilik artık görülmüyor. Ustalar da bu durumdan şikâyetçi. Teknolojinin uğraşlarını ellerinden aldığını düşünen ustalar, analog makinelerin bir köşeye atılacağını hiç akıllarına getirmediklerini söylüyor. Yaklaşık 25 yıldır fotoğraf makinesi satmak ve tamir etmekle uğraşan Resul Bozdağ da bu durumdan muzdarip. “Dijitalin bu şekilde hakim olacağını hiç hayal edemiyordum.” diyen Bozdağ, duygularını “Satmak için aldığım filmli makinelerin son sahibi oldum. Üzülüyorum. Benim gönlümde hâlâ çok iyi makineler” sözleriyle ifade ediyor. Filmli makine soranların sayısının gün geçtikçe azaldığını belirten Bozdağ, “Bazen eskiye olan özleminden dolayı filmli makine soran oluyor. Fakat bu kişiler parmakla sayılacak kadar az” diyerek, analog makinelere olan ilginin düştüğünü anlatıyor. 

ANALOG MAKİNELER HOBİ OLARAK KULLANILIYOR
Ticarî anlamda da dijital makinelerin daha kârlı olduğunu vurgulayan Bozdağ, artık analog makinelerle para kazanılmayacağını belirtiyor. Bozdağ, bu durumla ilgili şu sözleri kullanıyor: “Analog makinenin pratikliği yok. O gün çekecek, banyo ettirecek, müşteriye gösterecek de para kazanacak. Artık kimse bu kadar zaman harcamak istemiyor. Böyle olunca dijital daha makbul oluyor. Analog makine artık günümüzde sadece hobi olarak kullanılıyor. Boş zamanı vardır kişinin, maddî durumu da iyidir analog makine ile zamanını değerlendirir. Kendine heyecan çıkartır. Acaba filmden nasıl bir fotoğraf çıkar diye kendine heyecan oluşturur. Bu anlamda kullanırsa filmli makine tadından yenmez. Filmli makinenin dijitale göre sonuçları da çok iyidir.”

DİJİTAL MAKİNELER FİLMLİ MAKİNELERİN KALİTESİNİ YAKALAYAMADI
Usta fotoğrafçı Bozdağ, dijital makinelerin pratik ve ekonomik olmasına rağmen filmli makinelerin kalitesini yakalayamadığına da vurgu yapıyor. “Bana göre, alan derinliği, renk dolgunluğu gibi her açıdan filmli makine daha iyi” diyen Bozdağ, kıyaslama yaparken sözlerini şöyle sürdürüyor: “Elbette dijital makinelerin de artı yönleri var. Dijital makinelerin kolaylığı var. Her yönüyle pratikler. Fotoğrafı müşteriye yetiştirmek konusunda, çekim teknikleri konusunda dijital makineler, analog makinelere göre daha pratik diyebiliriz. Dijital makinelerde çektiklerinizi hemen görebiliyorsunuz. Filmli makinelerde göremiyorsunuz. Aynı kareden ışığını, diyaframını ayarlamak için 2 kare çekmen gerekebiliyor. Böyle durumlarda dijital makineler çok iş görüyor. Filmli makinelerde 1 kare çekersin makine yanlış pozlama yapar. Bütün emeklerin ziyan olur. Yeri geliyor aynı kareyi bir daha bulamıyorsun. Böyle durumlarda filmli makineler sıkıntı oluşturur.” Dijital makinelerin özellikle siyah-beyaz fotoğraflarda asla analogların yerini alamayacağını söyleyen bir başka usta Ali Pekdönmez de iddiasını şu ifadelerle destekliyor: “Siyah-beyaz filmde asla dijital makineler analog makinelerin yerini alamaz. Siyah-beyaz filmde asla dijitalin teknolojisi, analog makinelerin kalitesine ulaşamaz. Belki de bu yüzden siyah beyaz fotoğraf yarışmalarında genelde analog makineler tercih ediliyor. Analog makine ile dijital makinelerin kullanım alanları farklı. Her ikisinin de günümüzde kullanıldığını düşünüyorum.”
Okunma Sayısı: 999
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı