Selimiye Camisi emekli başmüezzini Yusuf Karabıyık Çengelci'nin yarım asırlık Selimiye günlüğü, eşsiz eserin son 50 yılına ışık tutuyor.
Selimiye Camisi emekli başmüezzini Yusuf Karabıyık Çengelci, yaptığı açıklamada, 1968 yılında Selimiye Camisi'nde göreve başladığını, yaklaşık 35 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunu söyledi.
Çalıştığı süre zarfında ve emekli olduktan sonra 50 yıl boyunca her gün Selimiye ile ilgili günlük tuttuğunu anlatan Çengelci, şunları kaydetti:
"Benim evim de cami kapısında olduğundan dolayı 51 yıldır Selimiye Camisi'ndeyim. Görevli ve cemaat olarak. Peki ne yaptım bu camide? Edirne kültürünü tanıtan kitaplar yazdım. En son olarak 1968'den günümüze kadar 50 yıl boyunca hatıraları her Allah'ın günü not tuttum. Ne hatıralar var. Tarihi, milli manevi değerler, hikayeler, hatıralar. Günümüze kadar bilim insanlarının, mimar mühendislerin, bilge kişilerin Selimiye ile ilgili bildiklerini derledim, topladım ve kitap haline getirdim. 'Hayatımdan ve Selimiye'den 50 Yıllık Hatıralar' adını verdiğim günlüğümde Selimiye'nin merkezinde yaşadıklarımın en önemlilerini yazdım."
5 cumhurbaşkanı ve 5 başbakan gördü
Yarım asır boyunca Selimiye'de 5 cumhurbaşkanı ve 5 başbakan gördüğünü, onlara da günlüğüne görüşlerini yazdırdığını anlatan Çengelci, ayrıca görev süresince enteresan zatlarla ve bilgilerle karşılaştığını anlattı.
Selimiye'nin dünyanın en büyük üniversitesi olduğunu duyduğunda çok etkilendiğini aktaran Çengelci, "Bir zat bana dedi ki, 'Bu cami evvela Allah'a ibadet için mabettir, ama bunun dışında Selimiye dünyanın en büyük üniversitesidir. Burada sana diploma veren olmaz ama profesörler üzeri bilgilere sahip olursun. Çünkü bütün bilim insanları mutlaka buradan gelip geçerler.' Bu söz beni gerçekten çok etkilemişti." diye konuştu.
***
Okumak için tıklayınız:
"Taş dehaya ulaştı, deha taş kesildi"
Mimar Sinan’ın ustalık imzası Selimiye ve Risale-i Nur'da Mimar Sinan...
Zarif düşüncenin simgesi: Şehzade Camii
Süleymaniye’nin her taşında sanat var
Mimar Sinan, muhteşem eseri Süleymaniye Camii hakkında ne demişti?
Camiye ilk gelenler 'Rükn-ü Yemani'yi soruyor
Ravza-i Mutahhara'da Osmanlı izleri: "Sır kitabe"de neler yazıyor?
Hırka-i Şerif ziyarete açıldı
Mimar Sinan'ın muhteşem eseri hakkında bildiklerimiz, bilmediklerimiz...
Süleymaniye Camiinin imareti çöp deposu olmuş!
AA