"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aşure: Bolluk ve bereketin simgesi

14 Ekim 2017, Cumartesi 00:01
Hicri takvimin ilk ayı olan “Şehrullahi’l-Muharrem” olarak meşhur olan, yani “Allah’ın ayı” olarak bilinen, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı ayın 10. günü Aşure Günü’ne denk gelir.

Bu sene 30 Eylül’e Cumartesi gününe denk geldi. Bolluk ve bereketin, birlik ve beraberliğin simgesi olan aşurenin kesin bir tarifi olmamakla birlikte yöre ve kültür farklılıklarında değişiklik gösterir. Ana malzemeler her ne kadar değişmese de sonrası yöreden yöreye hatta evden eve bile değişebilir. Paylaşılan tarif denenmiş güzel bir tarif, deneyeceklere tavsiye edilir şimdiden afiyet olsun, Allah kabul etsin.

Aşure tarifi:

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15 dk kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Tek tek cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Aşure pişirirken toplamda 3 lt kadar su kullanılıyor. Kaynar su bulundurmak, gerektiğinde ilâve edebilmek için önemli. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. (4 su bardağı ideal). 

Dipnot: Süt  rengini güzelleştirdiği için eklenir, tadı anlaşılmaz. Tuz adettendir, maksat bereket olsun. Aşureyi  karartmaması için cevizi de, üzerine ilâve edebilirsiniz. (1 porsiyon aşure yaklaşık olarak 350 kaloridir)

Malzemeler:

500g aşurelik buğday (3 su bardağı), yarım çay bardağı pirinç, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 200 g kuru kayısı, 200 g kuru üzüm, 1 su bardağı fındık, 3 lt su, 2 su bardağı süt, 4 su bardağı toz şeker, çeyrek çay kaşığı tuz, çeyrek çay kaşığı karabiber, yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyu alınır)

Üzeri için: 25 g fındık, 25 g kuş üzümü, 100 g ceviz, 1 adet nar, tarçın.

HABER: KÜBRA ÖRNEK

Etiketler: aşure
Okunma Sayısı: 2203
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı