M. Latif Salihoğlu'nun kaleme aldığı 'Ahirzaman Tarihi' serisinin ilk cildi olan 'Osmanlı Modernleşmesi' isimli kitabı okuyucularla buluştu. Kitabı tüm Yeni Asya Neşriyat bürolarından ve seçkin kitap evlerinden temin edebilirsiniz.
Yakın tarihimiz, kimine göre İstanbul'dan (d)emir alan Bandırma Vapurunun Samsun Limanına ulaştığı 19 Mayıs 1919'dan başlar. Kimileri de, yakın tarihimizin başlangıç noktasını II. Meşrutiyete (1908) dayandırır. Bazıları ise otuz üç yıl daha geriye giderek, Sultan II. ABdülhamid'in tahta geçmesiyle beraber ilân edilen I. Meşrutiyet dönemine (1876) kadar götürür. Kimi fikir sahiplerine göre de, yakın tarihimizin başlangıç safhasını Tanzimat-ı Hayriye (1839) teşkil eder.
Bu kitapta, bu tezlerin tamamını içine alan bir tercih ve yaklaşım tarzıyla yola çıkılıyor. Yakın tarihimiz, bir yönüyle de Ahirzaman Tarihi, Tanzimat'ın da alt yapısını teşkil eden çalkantılı, hatta sarsıcı hadiseler zincirinin ilk halkasını teşkil eden Sultan III. Selim'in gidişi ve Sultan II. Mahmud'un tahta çıkışı safhasından (1807-1808) başlatılarak ele alınıyor.
Bediüzzaman Said Nursi'nin tarihin bu devresine dair tahlil ve değerlendirmeleri de eserde önemli bir yer tutuyor.
"Yakın Tarih" bir cihetiyle "Ahirzaman tarihi" şeklinde görünürken, Said Nursi de karşımızda "Ahirzamanın Bediüzzaman'ı" mana ve mahiyetinde tezahür ediyor. Zamanın, muhtelif rivayetlerle haber verilen "dehşetli ahirzaman" olduğuna dair Bediüzzaman Hazretlerinin ifadelerine dikkat kesildiğimizde ise, tereddüt kaldırmayacak bir kanaate sahip oluyoruz.
Serinin bu ilk kitabı dünyanızda yeni ufuklar açacak.
***
M. Latif SALİHOĞLU kimdir?
Gazeteci yazar M. Latif Salihoğlu, 1958’de Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Yedibölük köyünde doğdu.
İlkokul tahsilini köyde, ortaokulu ilçede, liseyi ise Batman’da tamamladı.
Değişik köy ve şehirlerde yaklaşık üç yıl süreyle vekil öğretmenlik yaptı. Aynı zaman zarfında Batman Meslek Yüksek Okuluna bağlı gece eğitimi yapan 2 yıllık Elektrik Bölümünü bitirdi.
Yirmi yaşına kadar, tahsil dönemi dışındaki zamanlarda köy ortamında yaşadı. Bir köy gencinin yapması gereken (tarım ve hayvancılık gibi) hemen her işle bilfiil meşgul oldu.
1979 yılı başında, bazı mücbir sebeplerle memleketinden hicret ederek İstanbul’a geldi. Aynı sene içinde Yeni Asya’da çalışmaya başladı. Bir sene sonra evlendi, ardından askere gitti.
Askerde (kısa dönem) iken, yeniden üniversite imtihanlarına katıldı. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesini kazandı. Bir yandan Yeni Asya’da çalışırken, bir yandan da okul okudu. 1985’te aynı fakültenin Tarih Bölümünden mezun oldu.
Mezuniyetten sonra da Yeni Asya’da çalışmaya devam etti. 1990’a kadar amatörce yazı yazmanın yanı sıra, ağırlıklı şekilde yayın tanıtım pazarlama faaliyetinde bulundu.
Bu tarihten sonra profesyonelce araştırmalar yapmaya ve 1992’den sonra da köşe yazarı olarak periyodik yazılar yazmaya başladı.
Halen, gazetede günlük yazılar yazmanın yanında, kitap çalışmalarına da devam ediyor. Şimdiye kadar yayınlanmış yedi adet kitabı var: Türk-Kürt Kardeşliği, Tarih Bedestânı, Türkçe İbadet Tartışması, Gün Gün Tarih, Tayyar Alnıak, İsmail Hakkı Demir ve “Âhirzaman Tarihi” serisi.