"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargıtay Başkanı Cirit'ten ''af'' açıklaması

27 Şubat 2019, Çarşamba 11:36
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 2018 yılı faaliyetleri, yargı reformu kapsamındaki çalışmalar ve 2019 yılı hedeflerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Kurumsal bir görüş olmamakla birlikte ben affa karşıyım." dedi.

Cirit, şöyle konuştu:

"Daha önce çıkarılan aflara baktığımızda hem hukuki belirsizlik hem de asayiş, toplumdaki huzur ve barışın sağlanması noktasında bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Belki infaz sistemindeki cezaevinde kalma süresi yüzde 50'lere çekilebilir, daha adil bir çözüm olur."

***

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, af talepleriyle ilgili olarak açıklama yaptı. Cirit, “Af çıkarılmasına karşıyım” dedi. Yargıtay Başkanı Cirit, 2018 yılı faaliyetleri, yargı reformu kapsamındaki çalışmalar ve 2019 yılı hedeflerine ilişkin basın toplantısında konuştu. Cirit, “Yargıtay’ın kurumsal bir görüşü olmasa da ben af çıkarılmasına karşıyım” ifadesini kullandı. “Daha önce çıkarılan aflara baktığımızda hem hukuki belirsizlik hem de asayiş, toplumdaki huzur ve barışın sağlanması noktasında bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor” diyen Cirit, “Belki infaz sistemindeki cezaevinde kalma süresi yüzde 50’lere çekilebilir, daha adil bir çözüm olur. Çünkü cezaevlerindeki yetersizlik herkes tarafından malum” görüşünü dile getirdi. Cirit sözlerini şöyle sürdürdü; “Zaman zaman çıkarılan aflara baktığımızda hukuki belirsizlik ortaya çıkarıyor, diğer taraftan asayiş tarafında bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Çıkarılacaksa, bu infaz süresini yüzde 50’lere çekebiliriz. Böylelikle daha adil bir düzen olabilir.”

ByLock’ta yargının kafası karışık 

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargılamalarda, Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararıyla ByLock’un doğrudan doğruya delil sayıldığını, ancak ‘Mor Beyin’ meselesinin ortaya çıkmasının ardından içeriklere bakılmaya başlandığını belirterek, “Diğer delillerle birlikte ByLock da en önemli delillerimizden bir tanesi ama içerikle birlikte araştırıyoruz” diye konuştu. Başkan Cirit de yargılamaların devam ettiğini hatırlatarak, “Biz sonuç olarak bunları adil yargılamayla yargılamak zorundayız” dedi. Cirit, “Diğer delillerle birlikte ByLock da en önemli delillerimizden bir tanesi ama içerikle birlikte araştırıyoruz” diye konuştu.

‘Mor Beyin’den sonra karar değişti

Yargıtay Başkanvekili ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdulhalik Yıldız da ByLock deliliyle ilgili kriterler hakkında bilgi verdi. ByLock’un teknik bir konu olduğunu, bunu anlamaya ve hukukileştirmeye çalıştıklarını anlatan Yıldız, sadece bu örgüte mensup kişilerin bu haberleşme ağını kullandıklarının tespit edilmesi üzerine bunu delil olarak kabul ettiklerini söyledi. Fakat bu teknolojinin daha detaylandırılmasıyla ortaya çıkan “Mor Beyin” yazılımı konusunun Yargıtay Ceza Genel Kurulunun ilk kararı verildiği sırada ortaya çıkmadığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti; “Biz daha sonra verdiğimiz kararımızda yeni gelişen durumu açıkladık, izah ettik. Kullanılan telefonlarda ByLock ile bağlantı yapmak istemesek bile bu arama ByLock’un kapısını çalma gibi yönlendirmeyle ByLock’a giriş yapıyordu. ‘Mor Beyin’den sonra bunlar daha detaylandırıldı. 

Elimizde açık seçik net bir rapor yok

Biz de her ByLock kaydının delil olamayacağını, ancak user ID numarası almış olanların bu sistem içerisine girdiklerini tespit etmiş olduk. Bu sadece belki üyelik için yeterli bir durumdur. Yani user ID numarasını alması üye olduğunu gösterebilir. Bunda da bir kesinlik yok. Mesela telefonunu bir başkası kullanmışsa, telefon geçici olarak başkasında kalmışsa bunların da araştırılması gerekiyor. Ayrıca yöneticilik veya daha etkin pozisyonu belirlemek için de içeriğinin belirlenmesi gerekiyor. Biz bunu bir teknik olarak bu şekilde değerlendiriyoruz. Değerlendirmelerimiz sürekli değişiyor. Elimizde uygulayacağımız açık seçik net bir rapor yok. Bilgi topluyoruz, kullanıyoruz. Sürekli değişebilir, gelişebilir. Bundan sonraki dosyalarda farklı tutum ve davranış almamız mümkün olabilir. Yani her dosyaya göre delil değerlendirmesi oluyor.” ByLock’un kesinlikle bir delil olduğunu, ancak telefonda ByLock izi, bulaşığı olan herkesin bir örgüt mensubu gibi ByLock kullanıcısı olduğu anlamına gelmeyeceğini kaydeden Yıldız, “Biz bunu ayırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 5760
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı