İstanbul, Gazi, İnönü, Anadolu, Selçuk, Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu 13 üniversitenin bölünmesini ve 20 yeni üniversite kurulmasını düzenleyen tasarı Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, konuya ilişkin olarak, “Bu müdahale ile üniversiteler resmen siyasî vesayet altına girmiştir” dedi. Birgün’ün haberine göre, AKP’nin iktidara geldiği zaman, üniversiteler demokratik ve özerk bir yapıya kavuşturacağı yönünde vaatleri olduğunu hatırlatan Yeşildere, “Üniversiteler 2002’den bu yana demokratik yapılarını tamamıyla kaybettiler. Artık yukarıdan dizayn ediliyorlar” dedi. Görüşlerini dile getiremeyen bir üniversite modeli oluşturulduğuna dikkati çeken Yeşildere, “Bu da biat kültürünün üniversitelerde ne kadar hâkim olduğunun göstergesidir” ifadesini kullandı. Yeşildere, öğrencilerin ve bir kısım akademisyenin tepki gösterdiği bölünme tasarısına üniversitelerin topyekûn tepki ortaya koyamadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gül ve Erdoğan akademi tarihinin en absürd rektör atamalarını yaptı. Devlet üniversitelerini yavaş yavaş ele geçirmeye başladılar. Sıra köklü üniversitelere geldi. İstanbul Üniversitesi, rektör olarak Raşit Tükel’i seçmişti, ancak Mahmut Ak atandı. Görüyoruz ki ne Mahmut Ak ne de diğer atananlar bu bölünmeye karşı duramadı. Üniversitelerin özerkliği tamamıyla yok ediliyor.”
Cerrahpaşa’yı Enver Paşa kurmuştu
Prof. Dr. Hüsrev Hatemi de üniversitelerin bölünmesi ve yerlerinin değiştirilmesine karşı çıkan isimlerden. Cerrahpaşa’yı Enver Paşa’nın kurduğunu belirten Hatemi, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı; “İstanbul’da Üniversite yoktu yüksek mektepler vardı. Bunları birleştirerek İstanbul Dârülfünunu adın veren Enver Paşa’dır( 1909) İstanbul’da hastahane yatağı çok yetersiz iken Cerrahpaşa Hastahanesini sıfırdan kuran yine Enver Paşa’dır. Cerrahpaşa adının Cerrahlık ile ilgisi yok. Kurulduğu semtin adı idi. Cerrahpaşa adı, camiinde yaşıyor zaten. Bu sebeple Üniversitenin bölünmesinden sonra Kampüs taşınacaksa bu ismin Cerrahpaşalılarca önemi kalmaz. Kampus başka yere gidecekse Cerrahpaşa adı teselli değil. Sizin olsun Cerrahpaşa Kampusunun yeri değişecekse İstanbul (Cerrahpaşa) adının bizce tarihselliği sıfır olur. Adı o zaman İstanbul Sanki bölmedim Üniversitesi olsun. Sanki Yedim Camii’ne de uyar biz de sanki müteşekkir oluruz.”
Akademik kurulumuzda bölünmeme kararı çıktı
Bazı üniversitelerin bölünmesini öngören kanun tasarısının TBMM’de kabul edilmesi üzerine toplanan Cerrahpaşa Tıp Fakülkesi Akademik Kurulu, ‘bölünmeme’ kararı aldıklarını duyurdu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi bünyesinden ayrılarak başka bir üniversiteye bağlanacak olması, öğretim üyeleri, öğrenciler ve fakülte personeli tarafından protesto edildi. Ayrılmanın hukukî boyutları için toplantı yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Akademik Kurulu öğretim görevlileri, Temel Bilimler Fakültesi bahçesinde bekleyen öğrencilere açıklama yaptı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, hukuk çerçevesinde aktivitelerini devam ettireceklerini belirterek, “Şimdiye kadar müthiş bir mücadele verdiniz. Bu bakımdan hepinize çok teşekkür ediyorum. Bu mücadelemiz hukuk çerçevesinde devam edecek” diye konuştu. Duran, toplantı sonucuyla ilgili, “Hiçbir şey henüz sonuçlanmadı. Akademik kurulumuzda bölünmeme kararı çıktı” dedi.