"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’de basın özgürlüğü kısıtlanıyor

04 Mayıs 2018, Cuma 19:39
Türkiye’de gazetecilerin terörist faaliyetlerde bulunmakla suçlanmaları, yargılanmaları, hapse atılmaları ve uzun tutukluluk süreleri konusunda rahatsızlığını dile getiren kurumlardan biri de PEN America.

Pen, 1921 yılında İngiltere’de kurulmuş olan ve dünyadaki yazarlarla çevirmenleri bir araya getiren bir dernek. Derneğin yöneticilerinden Karin Karlekar Amerika’nın Sesi’ne Türkiye’de basın özgürlüğünü değerlendirdi. Karlekar Türkiye’de basın özgürlüğünün her geçen gün daha da kısıtlandığını söyledi. 15 yılı aşkın süredir Türkiye üzerine çalışmalar yapan ve daha önce de Freedom House’da görev alan Karlekar, birçok sivil toplum kuruluşunun Türkiye’deki durumu yakından izlediğini ve kaygı duyduğunu söyledi. 

Mevcut durum darbe dönemleri gibi

PEN yöneticisi Türkiye’deki mevcut durumun darbe sonrası askeri yönetimler dönemindekiler kadar baskıcı olduğunu belirtiyor; “Söylediğim gibi basın özgürlüğü konusunda son derece ciddî bir düşüş var. Türkiye’deki gibi bir durumu ancak bir ülkede askerî bir darbe gerçekleştikten sonra görüyoruz. Yani böylesi bir durumu teknik olarak demokratik olan bir ülkede görmek hiç alışılmış bir durum değildir. Son 10 yılda yaşanan gelişmeleri özellikle de darbe girişiminden sonra son iki yılda yaşananları göz önüne aldığımızda çok ciddî sorunlar olduğunu görüyoruz. Basın özgürlüğünün bu seviyeye düştüğü ülkeler askerin darbeyle yönetimi ele geçirdiği ya da bir diktatörün yönetime geldiği ülkelerde görülebiliyor. Türkiye vakasının çok sıradışı bir durum olduğunu söyleyebilirim.”

***

“Türkiye, diğer ülkelerden daha çok gazeteciyi hapse attı”

Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda sıkıntıları olduğunu ve bunu her fırsatta dike getirdiklerini söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert bu konuda da açıklamalar yaptı.

Nauert, “Türkiye dünyadaki diğer ülkelerden daha çok gazeteciyi hapse atmış bir ülke ve bundan ciddî anlamda kaygı duyuyoruz. Biz her zaman çok sesliliğin, az seslilikten daha iyi olduğuna inanıyoruz. Ayrıca bunun demokratik topluma yardımcı olduğunu ve insanların kaygılarını dile getirmesini sağladığını düşünüyoruz. Bu konuyu birçok defa Türk hükümetine de ilettik, iletiyoruz. Bu konuyu ön planda tutmaya devam ediyoruz. Türkiye’deki basın özgürlüğü konusundaki kaygılarımızı iletmeye de devam edeceğiz” diye konuştu. Türkiye’de gazetecilerin hapse atılmasıyla ilgili olarak da Nauert salondaki Türk gazetecilere, “Buradaki birçok arkadaşınız Türkiye’ye geri gidemiyorlar. Neden? Çünkü Türkiye’ye giderlerse işlerini yaptıkları için tutuklanacaklar” dedi. (DHA)

Okunma Sayısı: 1596
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı