Ege Denizi'nde 1996 yılında düşen F-16 uçağının Yunanistan tarafından düşürüldüğü ortaya çıktı.
Ege’de uçağı düşürülen Şehit pilot Nail Erdoğan’la ilgili 18 yıldır süren hukuk mücadelesi yön değiştiriyor. Savcılık Mavi Marmara örneğinde olduğu gibi Yunan görevliler hakkında dava açmaya hazırlanıyor.
Balıkesir’den 8 Ekim 1996’da Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan yönetiminde eğitim amaçlı havalanan F16 savaş uçağı, Sakız Adası’nın güneyinde düştü, Pilot Yarbay Osman Çilekli kurtarılırken, Pilot Yüzbaşı Erdoğan uçakla birlikte denize gömüldü. Aylarca süren arama çalışmalarına rağmen pilot Erdoğan ve uçağın enkazına ulaşılamadı. Olay resmi evraka “it dalaşı” (dogfight) ve “kaza” olarak girdi.
ERDOĞAN'A ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Olaydan tam 16 yıl sonra Suriye’nin Akdeniz’e düşürdüğü savaş uçağındaki pilotların yüzlerce metre derinlikten çıkarılması üzerine Erdoğan’ın kızı Evrim Erdoğan o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan’a, “Ne olur babamın da cenazesini bulun” çağrısı yaptı. Erdoğan’ın talimatı ile 13 Nisan 2014’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait birçok geminin katıldığı arama çalışması başlatıldı, ancak 16 gün süren aramaya rağmen sonuç alınamadı.
İLK KEZ RESMİ AĞIZDAN DİLE GETİRİLDİ
Konuyu gündemde tutmaya devam eden CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli Meclis’e, uçağın enkazı ve pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının çıkarılmasına ilişkin sözlü soru önergesi verdi. Önergeye verilen yanıtta; arama çalışmasının sonuçsuz kaldığı anlatılırken ilk kez Türk hükümeti olarak uçağın Yunan jeti tarafından ateş açılarak düşürüldüğü resmi ağızdan dile getirilince aile harekete geçti.
Ailenin Avukatı Mehmet Emin Keleş süreci şöyle aktardı:
“Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz önergeye verdiği yanıtta, ‘8 Ekim 1996’da Yunan jetleri tarafından açılan ateş sonucu Ege Denizi’ne düşen F16 uçağının enkazı ile Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşını Deniz Kuvvetleri Komutanlığı imkânlarıyla 13 Nisan 2014 tarihinde başlayan arama faaliyetine 5 Mayıs 2014 tarihinde saat 23.59’da son verilmiştir’ ifadesi kullanıldı. Biz de yıllardır bunu savunuyorduk. AİHM’den de dosyamız dönmüştü. Olay Türk makamlarında ve resmi kayıtlara da it dalaşı (dogfight) ve kaza olarak geçmişti. Bir dergide yayımlanan fotoğrafla Yunan pilot Thanos Grivas’ın Mirage2000 uçağının burnuna Türk Bayrağı resmi yaptırdığı yani çentik attığı ortaya çıktı. Mayıs 2003’te de Yunanistan’da çıkan Krama (Alaşım) adlı havacılık dergisinde yaşanan olaylar ilk defa dile getirildi fakat her iki ülke yetkilileri de bu yazıyı yalanladılar."
Keleş, bir süre önce Yunan makamlara olayın soruşturulup ceza davası açılması için yaptığı başvurunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’na, dönemin Yunan Genelkurmay Başkanı ile Yunan pilot Thanos Grivas’ın yargılanması için başvurduklarını söyledi. Keleş Mavi Marmara olayı ve Suriye’de düşürülen uçağı örnek gösterdiği dilekçesi üzerine savcılığın harekete geçtiğini, şehit pilotla ilgili tüm belgelerin istendiğini söyledi.
"DAVA AÇILABİLİR"
Mavi Marmara davasına giren avukat Uğur Sevgili, “Savcı büyük ihtimalle dosyayı inceledikten sonra iddianame hazırlayıp hazırlamayacağına karar verecek. Bu olayda avukat Mavi Marmara davasını örnek verebilir” dedi.
(HaberTürk)