"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sivil diplomasi teşvik edilmeli

25 Nisan 2016, Pazartesi
Sivil diplomasinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan DEIK Türk-Irak İş Konseyi Üyesi Mehmet Emin Değer, sivil diplomasinin henüz tam manasıyla gelişmediğini söyledi.

DEIK Türk-Irak İş Konseyi Üyesi Mehmet Emin Değer, “Güçlü Devlet, Güçlü Millet bu zamanda bütün unsurları akıllıca devreye koyandır. Kısacası sivil inisiyatifin önünü açıp, teşvik ederek harekete geçirendir” dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul Pullman Otel’de “Potansiyelin Keşfi: Kapasite Yönetimi ve Derinleşme” ana teması altında düzenlenen, Türkiye’den ve yurtdışından kamu, STK, özel sektör ve medya temsilcilerinin, araştırmacı, uzman ve akademisyenlerin katıldığı Sivil Global 2016 Zirve sikapsamında konuşan DEIK Türk-Irak İş Konseyi Üyesi Mehmet Emin Değer, sivil diplomasinin henüz tam manasıyla gelişmediğini, bu konuda akademik manada ciddi bir çalışmanın da mevcut olmadığını söyledi. Oturum Başkanlığını Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı’nın yaptığı “İş Diplomasisi” çalıştayında konuşmacı olarak yer alan Mehmet Emin Değer, küreselleşen dünyada, sınırların anlam ve ehemmiyet kaybettiği, iletişimin çok kolay ve çok çeşitlendiği bir zamanda iş diplomasisi diye bir kavramın ortaya çıktığını kaydetti. Eskiden diplomasinin kapı arkalarında ve karanlık odalarda belirli devlet adamları tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Değer, şöyle devam etti: “Aslında sivil diplomasi henüz tam manasıyla gelişmiş değildir. Bu konuda akademik manada ciddi bir çalışmada mevcut değildir. Özellikle bizim coğrafyamızda, yani İslam coğrafyasında sivil toplum kuruluşlarına ehemmiyet verilmemiştir. Yeni yeni toplumsal ve adına sivil inisiyatif denilen kavram ve kuruluşlar olmaya başladı. Ancak oda ne kadar sivil bırakılıyorsa o kadar sivildir. İslam ülkelerinde devlet bürokrasisi sivil inisiyatife ehemmiyet vermez. Diplomasi deyince hemen aklımıza devletler, seçkinler ve aristokrat kesim geliyordu.”

Dışişlerimiz bazen lütfen kabul buyurdular!

Fransız Marie Jean Le Pen’in 2003 yılında bir Ramazan Bayramının sabahı Strasbourg’ta Parlamento’da konuşma yapmak üzere kendisini davet ettiğini belirten Değer, sözlerini “Parlamento’da konuşmamızdan sonra Le Pen otelde akşam yemeğine davet ettiler. Numune olarak zikrettiğim hususlar eğer sivil diplomasiye giriyorsa ben kendimi bir sivil diplomat addederim. Ancak ne dışişlerimiz ne de devletin herhangi bir kurumu bu aktif faaliyetlerimizde hiçbir gün bizimle alakadar olmadılar. Israrlı görüşme taleplerimizde de bazen lütfen kabul buyurdular. Bu da gelecek için tarihe sitemkâr not düşüşüm olsun. Güçlü Devlet, Güçlü Millet bu zamanda bütün unsurları akıllıca devreye koyandır. Kısacası sivil inisiyatifin önünü açıp, teşvik ederek harekete geçirendir” şeklinde tamamladı.

İstanbul- Yeni Asya

Etiketler: sivil diplomasi
Okunma Sayısı: 2499
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı