Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ekonomik gerekçeleri ile başta onkoloji alanında olmak üzere yeni teknoloji ürünü birçok ilacın üretici firmalar tarafından Türkiye’ye getirilmeyerek, halk sağlığının ciddi anlamda tehlikeye atıldığını söyledi.
Bilimsel Eczacılığın 176'ncı yılı dolayısı ile bir açıklama yapan Özkan, karşılaştıkları tüm sorun ve zorluklara rağmen halk sağlığı için emek verdiklerini ifade etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) anlaşılamayan uygulamalarının sağlığı tamamen ticarileştirerek paralı hale getirdiğini aktaran Ersun Özkan, sağlıkta tasarrufun insan hayatının önünde görülmeye başlandığını vurguladı. Bugün sırf SGK’nın ekonomik gerekçeleri ile başta onkoloji ilaçları olmak üzere yeni teknoloji ürünü birçok ilacın Türkiye’ye getirilmeyerek halk sağlığının tehlikeye atıldığının altını çizen Özkan, şu ifadeleri kullandı: “2005 öncesi SSK hastanelerinin içler acısı durumunu ve ilaca ulaşımın çok zor olduğu günleri unutup, sadece ekonomik gerekçelerle 1 Temmuz tarihi itibari ile kamu hastanelerinde tedavi gören onkoloji hastalarını ilaçlarının bu hastanelerden karşılayacağını ve 2005 öncesine dönüleceğini beyan etmiştir. Yetkilileri halk sağlığını tehlikeye atan bu uygulamalardan vazgeçmeye, bu tür ilaçların halkımızın kolayca ulaşabileceği eczanelerden temin edilmesini sağlayacak düzenlemeleri yapmaya ve insan odaklı bir anlayışla halk sağlığına hizmet etmeye davet ediyoruz.”
Eczacı Odası Başkanı Özkan, 1'inci basamak sağlık hizmetleri de dahil, hastalardan muayene farkı ve ücretleri ile yaptırdıkları tetkiklerden, eczanelerden ilaç aldıkları sırada değişik isimler altında istenilen ücretlerin artık dayanılmayacak boyutlara geldiğini savundu. Özellikle bu ücretlerin tahsil edilmesi nedeniyle eczacıların halk ile karşı karşıya getirildiğini anlatan Özkan şunları söyledi: “İsteğimiz ve görev tanımımız dışında tahsildar gibi kullanılmamız bizlerin kabul edebileceği bir uygulama değildir. Bu anlamda halk sağlığı için sağlığın ücretsiz olması ve dolayısıyla eczacıların tahsildar olarak kullanılmasına bir an önce son verilmelidir. SGK son dönem uygulamaları ile vatandaşlarımız ile birlikte biz eczacıları da ciddi anlamda mağdur etmiştir. Bugün 2 eczaneden 1'i faaliyetini sürdüremez durumdadır. İlaç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemeler nedeniyle eczane ekonomileri artık geniş ölçekli kayıplar yaşar hale gelmiştir.”