Türkiye'de kadınlara yönelik bir araştırma, erken yaşta evlenenlerin yüzde 2'sinin, 18 yaşından sonra evlenenlerin ise yüzde 3'ünün sadece "dini nikah" kıydırdığını ortaya koydu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesince yapılan "Aile İçi Şiddet Araştırması"nın sonuç raporunda, evliliklerin kuruluşu, evlilik yaşı ve erken evliliklere ilişkin bilgilere yer verildi.
Evliliklerin yüzde 95'inde hem resmi hem de dini nikah yapıldığı belirtilen raporda, "Yasal olarak öncelikle resmi nikah kıyılması gerekmesine karşın, 18 yaşından önceki evliliklerin yüzde 63'ünde önce dini nikahı kıyılmışken, aynı oran 18 yaşın üzerindeki evlilikler için yüzde 47'dir" ifadesine yer verildi.
Sadece dini nikahla erken yaşta evlenenlerin oranının yüzde 2, 18 yaşından sonra evlenenlerin oranının ise yüzde 3 olarak tespit edildiği kaydedilen raporda, erken yaşta evliliklerde sadece resmi nikah kıydıranların oranının yüzde 3,2 olduğu, 18 yaş ve sonrası evliliklerde ise bunun yüzde 1,6'ya düştüğü belirtildi.
"Akraba, muhtar da dini nikah kıyıyor"
Erken evliliklerde yüzde 13 oranında kadının yaşının büyütüldüğü de bildirilen raporda, "Bu durum, evlilik yaşına ilişkin kanunda yer alan düzenlemede yaş sınırının yükseltilmesi ve yasalarda yer alan hükümlerin uygulanmasının etkin şekilde izlenmesi gerektiğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Erken ve 18 yaş sonrası evliliklerde, dini nikahın yüzde 60'ın üzerinde oranla Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen din hizmetleri görevlisi "resmi imamlar" tarafından kıyıldığına işaret edilen raporda, "Bu sonuç, resmi imamların 18 yaş öncesinde ve resmi nikah aramaksızın dini nikah kıydığını göstermektedir" ifadesi kullanıldı.
Raporda, dini nikahların yüzde 10 tanıdık veya akraba, yüzde 2 muhtarlarca kıyıldığı, erken yaşta evlenen kadınların yüzde 21'i, 18 yaş sonrası evlenen kadınların ise yüzde 9'unun "evlilikleri için başlık parası ödendiğini" kaydettiği de yer aldı.
AA